Bitcoin mining in China mogelijk onder verscherpt toezicht vanwege zorgen over CO2 uitstoot

Volgens de geruchten is China van plan om de mining industrie onder verscherpt toezicht te stellen vanwege zorgen over de klimaatafdruk van de sector. Beijing heeft op 27 april een noodoproep gedaan waarin staat dat miners de komende tijd extra controle kunnen verwachten.

Dit veroorzaakte meteen enige paniek bij de industrie, maar de Chinese columnist Colin Wu liet weten dat de impact uiteindelijk meevalt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De datacenters die onder de controle vallen zijn lastig te gebruiken voor Bitcoin mining en worden vooral ingezet voor Ethereum en Filecoin.

Noodverordening Chinese overheid

Volgens de lokale Chinese media PengPai was de noodverordening vooral routinewerk voor de verantwoordelijke overheidsinstantie. Ze willen hiermee een duidelijker beeld schetsen van de energieconsumptie van de in Beijing gevestigde mining-operaties.

Het is nog onzeker of de controle überhaupt op nationale schaal wordt uitgevoerd en wat de mogelijke consequenties voor de sector zijn. Beijing staat er over het algemeen ook niet om bekend een mining-hub te zijn vanwege de relatief hoge energieprijzen.

Vooral de provincies Xinjiang en Sichuan huisvesten veel bitcoin miners vanwege de goedkope duurzame energie die ze daar in overvloed hebben.

Beijing is verantwoordelijk voor slechts één procent van de rekenkracht in China, terwijl Xinjiang en Sichuan samen meer dan 45 procent voor hun rekening nemen.

Wat betekent dit mogelijk voor de bitcoin koers?

In principe is bitcoin niet afhankelijk van miners in China. Zolang het winstgevend is om bitcoin te minen en er miners actief zijn gaat het netwerk gewoon door op de manier zoals het altijd heeft gedaan.

Het tijdelijke wegvallen van hashing power uit China zou kunnen betekenen dat er een tijdje wat langzamer blokken worden gemined en dat transacties daardoor tijdelijk duurder worden.

Bij de volgende difficulty adjustment wordt hier dan weer voor gecorrigeerd en hebben we gewoon weer iedere 10 minuten een blok.

Persoonlijk heb ik niet het idee dat de hashrate enige invloed heeft op de koers, behalve dat we eruit kunnen afleiden dat miners wel of geen vertrouwen hebben in de toekomst.

Uiteindelijk komt de bitcoin koers tot stand door vraag en aanbod op de beurzen en hebben miners daar weinig over te vertellen.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
bitcoin miningChina

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....