‘Digitale munt China duwt Alipay en WeChat in het nauw’

Waar de interesse in Bitcoin enorm stijgt, staat de ontwikkelingen van de antipool van de grootste cryptomunt niet stil. De Central Bank Digital Currency (CDBC) van China wordt volop gepromoot, zo meldt Reuters. In een commerciële hub in Shanghai etaleren zes grote staatbanken de digitale yuan.

Digitale yuan

Het idee achter de promotiecampagne is de volgende: ze willen het de digitale munt gebruiken bij een winkelfestival dat op 5 mei zal plaatsvinden. De boodschap daarbij is bijzonder: "Het aanbieden van een alternatief voor Alipay en WeChat Pay, om zo het politiek mandaat in uitvoering te brengen."

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De zes banken proberen particuliere klanten te overtuigen om de digitale wallets te downloaden. Zo kunnen ze met de pilot transacties gaan doen met de digitale yuan. Hiermee wordt de betalingsinfrastructuur van de techreuzen Alibaba en Tencent omzeild. Een bankfunctionaris noemt specifiek als een voordeel:

"Mensen zullen beseffen dat digitale yuan-betaling zo handig is, dat ze niet meer op Alipay of WeChat Pay hoeven te vertrouwen"

De ambtenaar is betrokken bij de uitrol van de e-CNY in Shanghai. Hij wordt verder niet bij naam genoemd.

Soevereine staat

Wat wel duidelijk is, is dat China een 'soevereine digitale valuta' aan het maken is, die ver voor loopt op initiatieven in de Westerse wereld. Er lijkt wat dat betreft een trend zichtbaar, want Peking verstoorde eerder al de concurrentie in de internetsector. Ze proberen alle zwaargewichten uit het bedrijfsleven in bedwang te houden.

Regelgevers hielden in november nog de beursgang van Ant Group tegen, die geschat werd op een bedrag van 37 miljard dollar. Eerder deze maand werd er ook een ingrijpende herstructurering opgelegd aan het fintech-bedrijf. Jack Ma en zijn Alibaba Group Holdings werden onlangs beboet met $2,8 miljard.

De People's Bank of China (PBoC) zegt anderzijds dat de e-CNY niet zal concurreren met AliPay of WeChat Pay, maar dat het dient als "back-up". Toch lijkt de praktijk wel anders te zijn. Een bankfunctionaris noemt namelijk dat "Big data rijkdom is, en wie deze data bezit zal goed gedijen. WeChat en Alipay hebben dit nu en de overheid moet dat kunnen controleren".

De zes banken in de pilot zijn onder andere de Industrial and Commercial Bank of China, Agricultural Bank of China, Bank of China en China Construction Bank. Er zijn ook al een aantal grote apps die de e-CNY integreren, zoals Meituan, JD.com, Didi en Bilibili.

Maar WeChat of Alipay kunnen opmerkelijk genoeg dus niet gekoppeld worden aan de digitale yuan, ondanks dat deze twee partijen samen 94% van de Chinese online betalingsmarkt beheersen.

Bitcoin

Te midden van deze machtspelletjes en centralisatie, draait Bitcoin gewoon door. Zoals de eerste regel van dit artikel al stelde: Bitcoin is de antipool van dit soort betalingssystemen. Het is namelijk in tegenstelling tot CBDC's:

 1. open source, en daarmee transparant
 2. neutraal en permissieloos
 3. schaars, er zit een limiet op de geldhoeveelheid
 4. decentraal en gedistribueerd
 5. niet in het beheer van een overheid
 6. op het gebied van privacy véél aantrekkelijker

Toch zetten overheden een CBDC neer als 'een nieuwe en betere bitcoin'. Tegelijk laat de praktijk zien, dat de CBDC er vooral lijkt te zijn voor de (centrale) banken zelf. Bitcoin is er voor iedereen, en in het bijzonder voor het individu!

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat! Of download onze gloednieuwe Android-app en vol alle ontwikkelingen! Binnenkort volgt ook een iOS versie voor de iPhone.

Lees meer over:
China

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  DOGE, BONK & PEPE Pumpen, Beste Crypto Meme Voor Maart?

  De goede prestaties van verschillende cryptomunten hebben gezorgd voor veel enthousiasme voor de aankomende maand....

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  bitcoin etf Bitcoin
  BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

  De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

  Gary Gensler Nieuws
  Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

  Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

  Joe Biden Nieuws
  Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

  In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

  Lees meer