Bitcoin mining in Moldavië verboden wegens landelijke energieproblemen

Bitcoin mining in Moldavië verboden wegens landelijke energieproblemen

De regering van Moldavië heeft besloten dat ze (tijdelijk) bitcoin mining gaan verbieden. De reden hiervoor is de grote energiecrisis waar ze mee te dealen hebben.

Miningverbod

Het lijkt vooralsnog om een tijdelijke noodmaatregel te gaan. Nu de energievoorziening terugloopt, willen ze het stroomverbruik in het land verminderen. Het politiek conflict in buurland Oekraïne is de voornaamste reden voor de elektriciteitsproblemen.

Autoriteiten in Moldavië hebben daarom onder andere de import van bitcoin mining hardware verboden.

Het verbod komt nadat de Moldavische president Maia Sandu er bij de ministers op aandrong om beperkingen in te voeren. Tijdens eeen Veiligheidsraad van het Oost-Europese land is besloten dat de bitcoin miners de eerste slachtoffers van de bezuinigingen zijn.

Maar er zijn meer maatregelen: Reclameverlichting en decoratielampen moeten ook uitgezet worden en men wordt gevraagd om tussen 07.00 uur en 23.00 uur vooral generatoren te gebruiken. Ook wordt men gevraagd om meer te liften en zelfs straatverlichting zal minder in gebruik worden genomen.

Vice-premier Andrei Spînu waarschuwt tegelijkertijd voor meer verwachte elektriciteitstekorten. Hij wijst met de vinger naar Russische luchtaanvallen op de Oekraïense energie-infrastructuur en ook de verminderde aardgasleveringen van Gazprom.

Weinig impact

Naast het verbod op mining zelf, is dus ook de invoer van nieuwe ASIC's verboden. Er wordt geen impact verwacht op de het bitcoin netwerk. De Moldavische rekenkracht is minimaal op het totaal van ruim 250 EH/s dat het wereldwijde collectief van miners inlegt.

Intussen heeft de miningmarkt het zelf ook zwaar. De grootste beursgenoteerde bitcoin miner van de Verenigde Staten is bijna failliet. De aandelen van Core Scientific daalden met 75% als gevolg op het nieuws.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin mining

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties