‘Bitcoin mining industrie krijgt klap na klap’

Bitcoin miners hebben momenteel zo'n 78.200 bitcoin in hun schatkist liggen, zo weet Glassnode te melden. Een getal dat sinds medio 2019 langzaam is gegroeid. De afgelopen maanden vormen de meest opvallende stagnatie van die groei in drie jaar tijd.

Een analyse van de mining-industrie

De moeilijkheidsgraad voor bitcoin mining bereikte recent weer een nieuwe all-time high vanwege de toename van de hashrate. Dit verhoogt de productiekosten van bitcoin en legt extra druk op de miners.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Omdat de mining-industrie zo belangrijk is voor bitcoin, heeft Glassnode een nieuwe dashboard gelanceerd, waarin ze bijhouden in hoeverre er op dit moment sprake is van capitulatie onder de miners.

'Bitcoin mining industrie krijgt klap na klap'

Volgens het dashboard kost het miners gemiddeld 19.300 dollar om één bitcoin te produceren, dat is ongeveer gelijk aan de huidige bitcoin koers. Overigens betalen niet alle miners dezelfde prijs voor een bitcoin. De meest efficiënte miners halen ze nu binnen voor 12.000 dollar per stuk.

Winstgevendheid miners flink omlaag

De omzetten van miners zijn de afgelopen maanden flink gedaald en terug op het niveau van oktober 2020, toen de bitcoin koers nog op 10.000 tot 12.000 dollar handelde. Ondanks dat de koers op dit moment ongeveer 2x hoger ligt dan toen, merken de miners veel van de stevige stijging van de hashrate.

Uiteindelijk leidt dat alles volgens Glassnode tot een verhoogd risico op capitulatie in de mining-industrie.

De gele zone's in de bovenstaande grafiek geven aan dat er sprake is van een verhoogd risico op capitulatie. Op het moment van schrijven zitten we al even in een gele zone, waardoor de kans aanwezig is dat miners moeten verkopen om hun hoofd boven water te houden.

Wat dat betreft is het bijzonder dat miners nog altijd ruim 78.200 bitcoin in de schatkist hebben en dat die hoeveelheid weinig tot niet gedaald is de afgelopen maanden. Alleen de groei van de voorraad is gestagneerd, maar een daling zit er ook niet in.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....