Rapport: Bitcoin (BTC) mining gebeurt voor 74% met groene energie

Bitcoin mining is volgens sommige media ‘ontzettend vervuilend’ (zoals bijvoorbeeld het NRC). Maar volgens een rapport van CoinShares valt dat reuze mee. Ruim 74% van alle gebruikte energie om mee te doen in het proof-of-work netwerk van bitcoin wordt gehaald uit duurzame bronnen.

CoinShares

CoinShares brengt om het half jaar een mining rapport uit. In het rapport van 2018 was het percentage bitcoin miners die groene energie gebruikte iets hoger. Volgens de onderzoekers komt dat ook door de aangepaste manier van het collecteren van data.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ook het feit dat men in Iran ook meedoet speelt mee in deze procentuele daling: het rapport vertelt dat in dat land vooral gas gebruikt wordt.

Groene energie en bitcoin

Bitcoin miners gaan richten groene energie omdat zij vaak de enige kopers zijn. Dat betekent dat ze vaak een goede deal kunnen sluiten met de verkopers van groene energie.

Op plekken waar men gemakkelijk energie kan halen uit natuurlijke bronnen kunnen daarna vrij snel de miners verwelkomen.

Met de huidige stap richting schone(re) energie wereldwijd verwachten de onderzoekers op termijn meer interessante plekken voor bedrijven uit de bitcoin industrie.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”CoinShares”]Bitcoin miners zijn vooral te vinden in gebieden waar een overschot aan duurzame energie wordt verwekt. Met 74.1% is de bitcoin mining-industrie een van de schoonste van de wereld.[/penci_blockquote]

De populairste plekken voor bitcoin mining in beeld gebracht.

Rapport: Bitcoin (BTC) mining gebeurt voor 74% met groene energie

Hoe duur is die energie dan?

De grootste ondernemers in de mining-industrie betalen tussen de $0.04 en $0.05 per kWh. Volgens bitcoin veteraan Tuur Demeester betaalt een gemiddeld huishouden in Louisiana in Amerika $0.097 kWH.

Daaruit kun je de voorzichtige conclusie trekken dat de energie die wordt gebruikt voor het minen van bitcoin niet uit de hoek komt waar de doorsnee Amerikaan de energie vandaan haalt.

RTL deed in 2017 ook al een duit in het zakje. In het artikel genaamd ‘Eén bitcoin-transactie vreet evenveel energie als een huishouden per maand’ doet men het voorkomen alsof transacties van het netwerk de stroom steelt van doorsnee huishoudens.

Dat is dus niet het geval. Om de dood eenvoudige reden dat elke onderneming in deze industrie is gericht op maar één ding: zoveel mogelijk winst maken. Daar hoort bij het delven van bitcoin goedkope energie natuurlijk bij.

Geld is het enige dat telt voor de mensen die veel computerkracht leveren aan het netwerk. Om zoveel mogelijk geld te verdienen moet je zo goedkoop mogelijk inkopen. In dit geval is dat dus vaak op plekken waar überhaupt weinig tot geen mensen wonen.

Daar is de vraag naar stroom immers kleiner dan elders op de wereld.

Eigen conclusies

Trek vooral je eigen conclusies uit dit soort rapporten en cijfers. Maar goedkope energie gebruiken om het grootste en veiligste netwerk op aarde nog veiliger te maken lijkt mij best wat waard.

Over schone energie gesproken: de president van Wit-Rusland leek eerder dit jaar van plan om een datacenter te willen bouwen naast een kerncentrale.

Competatief

De wereld van het delven van bitcoin is erg competitief. Daarom zoeken ondernemers in deze business altijd de gunstige plekken met goedkope energie, zoals bijvoorbeeld China.

Hoewel bijvoorbeeld de Verenigde Staten niet bekend staan om de goedkoopste stroom ter wereld gaat een grote bitcoin mining onderneming toch langzaam richting de VS. Te beginnen met 41.000 ASIC miners. De reden van de verhuizing? Squire Mining is de onzekerheid over de regelgeving in China zat.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...