Grote Bitcoin mining pools staan achter update genaamd Taproot

Het ziet er alles naar uit dat de activatie van Taproot in Bitcoin (BTC) niet voor veel problemen gaat zorgen. Inmiddels is naar verluidt 73,8% van de rekenkracht vóór deze verbetering van het protocol. De manier waarop de activatie moet plaatsvinden is echter nog wel een vraagteken.

Bitcoin protocol

Taproot is een voorstel van een verbetering van het Bitcoin protocol waar al jaren over gesproken wordt. Het is een verbetering van de privacy en efficiëntie van de data die in de blockchain komt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit jaar is het allemaal erg concreet geworden: de BIP’s, wat staat voor Bitcoin Improvement Proposal, werden aangemaakt. De code is geschreven, de Schnorr Signatures zijn in de library toegevoegd en de hele code is zelfs al gemerged. Klaar om in gebruik te nemen dus, zou je zeggen.

De volgende stap die Taproot moet overwinnen, is om de verbetering daadwerkelijk te activeren, waardoor het ook echt gebruikt kan/gaat worden. Om consensus te bereiken over deze stap, is het belangrijk dat dit zonder al te veel gedoe gebeurt. Daarom is ‘de periode van aftasten’ begonnen. Het gaat daarbij om twee dingen:

Taproot

Maar eerst even kort: wat is Taproot eigenlijk? De update bestaat uit een aantal delen:

Als dit allemaal lastig klinkt, lees dan vooral eens onze uitgebreide Taproot 101 uitlegpagina door.

Simpel gezegd komt het er op neer dat met Taproot iedere betaling er op de blockchain exact hetzelfde uit ziet. Of dit nu een multisig transactie is, een normale betaling of het openen van een betaalkanaal voor het Lightning Netwerk. De combinatie van (onderstaande) Schnorr Signatures en MAST biedt dus extra privacy!

Activatie

De grote vraag was dus: moet de verbetering er überhaupt komen, en op welke manier? De ontwikkelaars kunnen namelijk bedenken wat ze willen, maar het is aan de miners en uiteindelijk aan de gebruikers met een node om te kiezen.

Het antwoord op de eerste vraag lijkt inmiddels duidelijk: meer dan 70% van de rekenkracht heeft laten doorweten vóór de verbetering te zijn. Alejandro de la Torre van Poolin heeft dit op de website taprootactivation in kaart gebracht.

Momenteel zijn er al een handjevol mining pools die signalen, waaronder Poolin, Slush Pool, BTC.com, F2Pool en Antpool.

De andere vraag is op welke manier dit geactiveerd moet worden. Het is namelijk zaak dat het hele netwerk z’n zegje kan doen, en hier gaat nogal wat tijd overheen. Er zijn veel verschillende voorstellen: BIP9, BIP8 en een combinatie van meerdere andere oplossingen.

Grote Bitcoin mining pools staan achter update genaamd Taproot

Grote Bitcoin mining pools staan achter update genaamd Taproot

Hoe dit er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk. Maar het is wel duidelijk dat er consensus lijkt te zijn onder de miners om Taproot in ieder geval wél door te willen voeren. To be continued dus!

Wil je meepraten of heb je vragen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCtaproot