Bitcoinbedrijven overtreffen techreuzen op de beurs

Bitcoinbedrijven doen het prima op de beurs in 2023. De aandelen van bitcoin miningbedrijven doen het beter dan die van techreuzen zoals Alphabet (moederbedrijf Google), Apple en Microsoft. Er is sprake van een heuse renaissance na het zware jaar 2022.

Miningaandelen

Miningspecialist Jaran Mellerud wijst er fijntjes op dat minstens 20 miningbedrijven hun beurswaarde hebben verdubbeld of zelfs meer. Daarmee verslaan ze ook bitcoin als vlaggenschip van de cryptomarkt.

Core Scientific is tot nu toe het best presterende bitcoinminingbedrijf in 2023, met maar liefst 455% winst. Goed nieuws voor het bedrijf dat vorig jaar nog financieel in zwaar weer zat.

Ook firma's zoals Digihost, Cipher, Riot, Iris Energy en Marathon hebben enorme winsten behaald tussen 237% en 378%. Positief is dat de schulden van deze bedrijven lager zijn dan het eigen vermogen, aldus Mellerud. Ook overtreffen de bedrijfsresultaten de verwachtingen van analisten.

Ook bedrijven zoals Bit Digital, Bitfarms, Cathedra, Hive Blockchain en Hut 8 wisten dit jaar allemaal tussen de 142% en 213% aan beurswinst te boeken. Bitcoin steeg dan wel 80% in 2023, de bedrijven die zorgen voor de hashrate van het bitcoinnetwerk maken nog meer rendement.

Volgens Mellerud zijn de goede tijden nog niet voorbij. Bitcoin gaat volgens hem nog eens 40% stijgen naar circa $42.000, tegelijkertijd gaan de miningaandelen gemiddeld ook 50% stijgen.

Google, Apple en Microsoft

De bovenstaande resultaten zetten de techaandelen in de schaduw. Volgens MarketWatch heeft de techindex NASDAQ 100-index dit jaar een 'magere' winst van 20% weten te behalen. Dat is voor de gemiddelde beleggers net voldoende om inflatie op zijn spaargeld te verslaan.

Zoekgigant Alphabet heeft dit jaar 17% behaald, terwijl softwarereus een plus van 20% behaalde. Apple doet het met een plus 33% beter. Goud is op moment van schrijven dit jaar met 9% gestegen. Zelfs de aandelen van Coinbase (COIN) zijn met 100% gestegen. Goede zaken voor beleggers in bitcoin - en cryptobedrijven dus. Het kenmerk dat ze trendbreuken op de markt eerder oppikken dan andere sectoren, wordt hiermee dus bewaarheid.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...