Bitcoin netwerk verwerkte $12.000 miljard aan transacties in 2021

Met de dagelijkse Bitcoin on-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Hodler-gedrag

Willy Woo geeft een update over het gedrag van hodlers. Dat zijn - volgens de definitie van Glassnode - beleggers die hun munten 155 dagen of langer vasthouden.

Woo heeft op basis van on-chaindata het verkoop - en aankoopgedrag van deze hodler-groep gevisualiseerd op een heatmap. In het cirkeltje is te zien hoe deze groep weer voorzichtig aan het kopen is.

Op basis van dit gedrag concludeert Woo dat de verkoopdruk momenteel afnemende is, ook omdat de derivatenmarkt afgekoeld is. Hoewel er ook analisten zijn die anticiperen op een mogelijke dip naar $40.000.

2. Futuresmarkten

Hoe staat het er eigenlijk voor op de futuresmarkten? Een deel van de markt is gereguleerd zoals beurzen als CME en CBOE, maar een ander deel is ongereguleerd zoals Binance, Bybit en Bitmex.

Daar kunnen gretige handelaren een hefboom openen tot x100. Door geld te lenen van deze beurzen vergroot je je handelspositie met één keer of zelfs honderd keer.

Dit zijn voor niet ervaren handelaren uiterst riskante handelsstrategieën, maar in een ongereguleerde markt is het toegestaan. Maar massale liquidaties kunnen leiden tot enorme prijsschokken zoals we eerder deze maanden zagen met een dip onder $42.500.

Momenteel is het aantal openstaande contracten (open interest) behoorlijk gedaald. De Nederlandse on-chain analist ziet een klein piekje aan geopende short contracten die speculeren op een lagere koers van bitcoin.

Bovendien daalt het financieringspercentage, wat betekent dat houders van shorts gaan betalen aan houders van longs.

Kortom, het wordt momenteel iets duurder om een short te openen en daardoor iets aantrekkelijker om een long te openen.

Dat, in combinatie met een voorzichtig herstellende koers rond $47.000, kan leiden tot een short squeeze, de liquidatie van short contracten mocht de koers stijgen richting $50.000 en $53.000.

Voor Will Clemente is het zaak dat de koers de $53.000 moet breken om in nieuw bullish terrein te komen. Vandaag komt de centrale bank van Amerika in een vergadering bijeen om te praten over het doorzetten van de opkoopprogramma's en rentewijzigingen.

Besluit de Fed om de opkoopprogramma's te temporiseren ('tapering') en de rente te laten oplopen, dan wordt dit als negatief opgevat voor de bitcoinmarkt.

Clemente ziet nu veel verkoopgedrag op de markt anticiperend op dit negatieve nieuws, maar in werkelijkheid kan de Fed het huidige beleid gaan doorzetten en dat kan de koersen doen laten opleven.

3. $12.000 miljard aan transacties

Nog een leuk feitje: tot nu toe heeft het bitcoin netwerk ruim 12.000 miljard dollar aan transacties verwerkt. Dat blijkt uit van Coin Metrics.

Ter relativering: dit transactievolume is gemeten in dollars en bitcoin is in dollartermen met 143% gestegen in 2021 ten opzichte van de dollar.

Bitcoin netwerk verwerkte $12.000 miljard aan transacties in 2021

4. Grofweg één miljoen actieve bitcoin adressen'

Uit aanvullend onderzoek van Coin Metrics blijkt dat er gemiddeld één miljoen actieve bitcoin adressen per dag zijn, gemeten vorige week.

De onderzoekers uit Boston concluderen in hun weekrapportage dat het aantal actieve bitcoinadressen ongeveer een factor twee hoger ligt dan het aantal actieve bitcoin wallets.

Afgelopen week waren er ~500.000 actieve wallets tegenover bijna één miljoen actieve bitcoin adressen.

Bitcoin netwerk verwerkte $12.000 miljard aan transacties in 2021
bron: Coin Metrics

Door de bank genomen heeft elke gebruiker meerdere adressen, dus het aantal gebruikers ligt lager dan het aantal adressen.

Coin Metrics ziet het aantal actieve wallets als een betere maatstaf om het aantal gebruikers te meten, maar niet elke wallet staat voor één uniek persoon. Zo zijn er adresclusters die onder beheer staan van bijvoorbeeld exchanges.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...