Precies 11 jaar geleden schreef Satoshi Nakamoto zijn laatste bericht

1348 totale weergaven

Het is vandaag precies 11 jaar geleden dat Satoshi Nakamoto voor het laatst iets van zich liet horen. 13 december 2010 was de laatste dag waarop de mysterieuze bedenker van Bitcoin zich op het Bitcointalk forum liet zien.

In zijn laatste post op het forum schreef Satoshi over het werk dat voor ontwikkelaars in het verschiet lag om de software resistent te maken tegen denial-of-service (DOS) aanvallen.

Satoshi was op dat moment bezorgd over bitcoin

Twee dagen voordat Satoshi zijn laatste publicatie schreef voor het Bitcointalk forum, heeft de legendarische bedenker van Bitcoin nog zijn zorgen geuit over de keuze van WikiLeaks om bitcoin te adopteren als middel om de organisatie te steunen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Ik verzoek WikiLeaks om niet te proberen om bitcoin te gebruiken. Bitcoin is een kleine gemeenschap die nog in de kinderschoenen staat. Het zal jullie waarschijnlijk niet meer dan zakgeld opleveren, maar de hitte die je hiermee naar Bitcoin brengt kan ons in deze fase vernietigen,” aldus Satoshi Nakamoto tegenover WikiLeaks.

De zorgen van Satoshi over de gezondheid van Bitcoin in die fase waren niet onterecht, gezien het netwerk in die tijd een stuk kwetsbaarder was. Neem alleen al de kosten om een 51 procent aanval op het netwerk te doen. Die lagen destijds een stuk lager dan vandaag de dag het geval is.

De laatste email van Satoshi

Het laatste bericht op Bitcointalk was niet het laatste bericht dat we ooit van Satoshi vernomen hebben. Voordat hij verdween heeft Satoshi namelijk zijn plannen om te vertrekken aangekondigd in een email naar ontwikkelaar Mike Hearn op 23 april 2011 met de claim dat hij zich wilde focussen op anderen dingen.

Er zijn meerdere theorieën over wat Satoshi uiteindelijk heeft doen besluiten om van Bitcoin weg te lopen. Sommigen geloven dat dit vanaf het begin het grote plan was.

Anderen geloven dat het WikiLeaks-schandaal reden voor Satoshi is geweest om zich te verstoppen. Er is ook speculatie dat hij zich om persoonlijke redenen heeft moeten terugtrekken. Iets wat gezien de lange radiostilte van zijn kant het meest waarschijnlijke scenario lijkt.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsSatoshi

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....