Bitcoin on-chain update: prijs ligt onder deze marktindicator en dat is bullish

De bitcoin (BTC) koers beweegt vooral zijwaarts de afgelopen dagen. Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke data geven meer inzicht in de marktsituatie van bitcoin momenteel?

De bitcoin prijs in euro's momenteel:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Voorraad stablecoins nog op peil

De voordelen van een stablecoin zijn evident: de transacties zijn 'instant' en goedkoop. Beurzen zoals Coinbase en Binance varen er wel bij en noteren toenemend volume op de paren BTC-USDT en BTC-USDC. Bovendien is Tether (USDT) nog steeds een belangrijke gateway munt voor de Chinese en Aziatische markt.

Daarom is de indicator Stablecoin Ratio MACD van on-chainburo CryptoQuant relevant voor marktvolgers. In de onderstaande grafiek zien we dat deze indicator weer positief uitslaat.

Analist 'Nighthawks Capital' concludeert in een korte analyse dat dit een positief signaal is voor de bitcoin markt. Want zodra de hoeveelheid stablecoins op beurzen op peil blijft, is dat belangrijke munitie voor een prijsbeweging. Historisch gezien volgt er meestal een beweging omhoog zodra er genoeg wapenarsenaal bij exchanges staat.

Maar te allen tijde geldt: historische prestaties zijn géén garantie voor de toekomst. De markt is door niemand te voorspellen.

Bitcoin on-chain update: prijs ligt onder deze marktindicator en dat is bullish
bron: CryptoQuant

2. Network-to-value (NVT) Ratio sinds 2014 stijgend

De Network Value to Transactions-ratio is een indicator die diverse analisten gebruiken om meer te weten te komen over de (toekomstige) bitcoin prijs. De uitkomst van deze metric is verhouding tussen de bitcoin prijs en de (totale) transactiewaarde die over het netwerk verstuurd wordt.

Het zijn dus twee variabelen die worden gemeten in dollarwaarde. We hebben in een eerdere on-chain update al aangeduid: deze indicator ligt op een historisch laag niveau, op het laagste niveau van de afgelopen 14 maanden.

Het is ook één van de stokpaardjes van marktanalist Willy Woo. Vandaag heeft een uitgebreid draadje over deze indicator geschreven en hij introduceert een nieuwe metric: de NVT Ratio.

De blauwe lijn is het on-chain volume (de totale waarde van de bitcoin transacties samen) en de rode (onderste) lijn is de marktwaarde (market cap) van bitcoin.

Woo stelt zich de vraag: waarom bewegen de bovenstaande twee lijnen zo dicht bij elkaar?

Hij legt uit dat de waarde die tussen investeerders beweegt een resultante is van de waarde van het netwerk vermenigvuldigd met het verloop (churn) van de bitcoin voorraad. De totale market cap moet daarom proportioneel zijn aan het volume wat er tussen investeerders beweegt.

De factor (constante) van deze proportionaliteit omschrijft Woo als 'inverse monetary velocity'. Dit is een factor om het door investeerders gegenereerde marktvolume te vermenigvuldigen met de totale market cap als resultante van deze som.

Kortom, NVT Ratio is een oscillator (tool) om te bepalen met welke factor we de marktvolume moeten vermenigvuldigen om tot de totale market cap te komen. Woo ziet deze ratio als een belangrijke meetlat om de waarde van het bitcoin netwerk te bepalen.

Bitcoin on-chain update: prijs ligt onder deze marktindicator en dat is bullish


Een beweging van de bovenste rode lijn onder en boven de stippellijnen geven aan of de markt respectievelijk onder - of over is gewaardeerd. Woo concludeert dat er deze NTV Ratio sinds 2014 in een stijgende lijn beweegt. Dat is een gunstig signaal volgens hem.

Bitcoin on-chain update: prijs ligt onder deze marktindicator en dat is bullish

Volgens Woo laat de bovenstaande afbeelding zien: het werkelijke investeringsvolume is niet meer volledig na te gaan omdat centrale partijen zoals beurzen meer de markt bepalen sinds 2014.

Er zit een stijgende lijn in omdat er minder on-chain volume is. Exchanges zijn belangrijker als uitwisselplatform en daarnaast is er een side-chain zoals Liquid en een tweedelaagstechnologie zoals het Lightning Network.

Dus: het netwerk heeft méér tractie dan we momenteel op de blockchain kúnnen zien. In zijn afsluitende tweet concludeert de analist dat de huidige marktprijs onder de NVT Ratio ligt. Dat is een belangrijk signaal dat de bitcoin momenteel ondergewaardeerd is volgens deze indicator.

Wanneer gaat deze veronderstelde grotere vraag zich dan vertalen in een hogere marktprijs?

3. Transacties zijn nu 'goedkoop'

Een koersdip heeft ook zo zijn voordelen voor gebruikers van de eerste settlement laag van bitcoin. Transactiekosten liggen met gemiddeld 7 dollar per transactie laag. De daling blijkt uit data van BitInfoCharts.

Het is sinds januari 2021 niet meer voorgekomen dat de tarieven zo laag lagen. Een goed moment om nu een on-chain transactie in te plannen, zo lijkt het. Ter vergelijking: op 21 april lag de gemiddelde transactieprijs op $62,8 per betaling.

In drukke tijden stapelen de transacties zich op en pikken miners eerst de transacties eruit die hen het meeste opleveren. Dat heeft tot gevolg dat er een wachtrij van transacties ontstaat, de zogenaamde mempool. De website mempool.space is een goede bron om direct informatie te krijgen hoe de wachtrij eruit ziet.

Dus als je geen haast hebt, wacht je op het moment dat de wachtrij is geslonken en dat moment lijkt nu aangebroken. Sommige analisten zien lagere tarieven ook als een voorspeller van de (toekomstige) koers.

Extra: mei was een slechte maand

We hebben het maandag al gemeld, maar melden het vandaag nog eens: mei 2021 was de slechtste mei maand van de afgelopen 10 jaar. De algemene conclusie die je kunt trekken: een oververhitte markt leidde tot paniekverkoop bij met name jonge whales, terwijl marktveteranen hun kans zagen om die munten tegen een lagere prijs op te snoepen.

Diverse analisten komen met deze lezing waaronder fondsmanager Travis Kling, investeerder, oud-militair en podcaster Preston Psyh en on-chain quant William Clemente III (19 jaar).

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
on-chain

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Bitcoin
X-account MicroStrategy gehackt, $440.000 buit gemaakt van slachtoffers

Het X-account van MicroStrategy is slachtoffer geworden van een aanval. Een vooralsnog onbekende hacker plaatste...

Ethereum koers Nieuws
ETH Koers Tikt $3,1k Aan, Gaat Ethereum Stijgen Naar Nieuwe ATH?

De Ethereum koers lijkt niet te stoppen met stijgen sinds Bitcoin boven de $50.000 is...

Bitcoin
President El Salvador haalt uit: “Overheden financiëren zichzelf door geld te printen”

Nayib Bukele, de president van El Salvador, sprak afgelopen week op het CPAC-congres. Dat staat...

Bitcoin
Australiër krijgt $650.000 op rekening bij cryptobeurs gestort en is nu spoorloos

Een Australische man is van de aardbodem verdwenen nadat hij naar verluidt meer dan een...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Laatste Kans Om Bitcoin (BTC) Te Kopen Voor Bull Run, Zegt Deze Analist

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer