Bitcoin on-chain update: 111.000 BTC van beurzen ‘weggehaald’

Met de dagelijkse BitcoinOn-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

1. Nog een nieuwe all-time high in 2021?

De discussie of bitcoin nu in een bull – of bearmarkt zit, blijft een hardnekkige.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In de ogen van Charles Edwards van Capriole Investments, tevens bedenker van de Hash Ribbons indicator, gaat de bitcoin prijs dit jaar nog naar een nieuwe top. Hoger dan het laatste genoteerde record van $65.000 van april dus.

conclusie: bullish.

Edwards trekt zijn conclusie op basis van de zogenaamde Relative unrealized profit/loss indicator.

De ongerealiseerde winst/verlies is gebaseerd op twee factoren: de totale marktwaarde en de gerealiseerde waarde.

  • De totale marktwaarde is de hoeveelheid bitcoin die zijn gedolven vermenigvuldigd met de actuele marktprijs.
  • De gerealiseerde waarde gaat niet uit van de huidige marktprijs, maar is een optelsom van de waarde van alle beetjes bitcoin (UTXO's) die voor het laatst op de blockchain bewogen.
    Dus kocht je ooit bitcoin voor $10.000 per stuk en je hebt er nooit aangezeten, dan is de gerealiseerde waarde van die bitcoin $10.000.

De gerealiseerde waarde ligt daardoor per definitie altijd lager dan de totale marktwaarde (en logischerwijs ook voor de gerealiseerde prijs versus de actuele marktprijs).

Nu volgt de rekensom om de ongerealiseerde winst/verlies te berekenen: je trekt de totale gerealiseerde waarde van alle beetjes bitcoin af van de totale marktwaarde.

De indicator ongerealiseerde winst/verlies zegt vervolgens iets over het marktsentiment.

Zijn we optimistisch of zelfs euforisch of zijn we angstig? Of zitten we in een ontkenning (‘we zitten niet in een bullmarkt’).

Vergelijking met bullmarkt 2013

Volgens Edwards is het alleen in 2013 voorgekomen dat deze indicator boven de 0.5 bleef. Met andere woorden: in andere jaren namen beleggers al meer winst. Dat geeft brandstof tot de gedachte dat houders van bitcoin hun BTC oppotten en niet gaan aanbieden op de markt.

Zodra dat dominant gedrag wordt, dan wordt het aanbod op openbare beurzen kleiner en is een nieuwe all-time high theoretisch mogelijk. Daarvoor moet de vraag naar het digitale goud nog wel flink toenemen.

De laatste top voor het blinkende internetgeld was in april toen er een high van $64.500 was bereikt. Of er de komende vier maanden nog genoeg volume komt voor een nieuwe top, blijft afwachten.

Een terugkerend patroon on-chain is dat lange termijn investeerders blijven accumuleren bij deze prijzen en het aantal actieve adressen blijft toenemen, een goed signaal.

De conclusie van Edwards appelleert aan de recente uitspraken van de Nederlander Plan B die vierkant achter zijn stock-to-flow model blijft staan.

Met een recente tweet sorteert hij voor op een tweede fase van de bullmarkt nog dit jaar.

Cointelegraph gooit de monitoringstool Bitcoin Bubble Index van Bybt in de mix. Deze index laat lokale bubbels in de prijs zien en bereikte op 14 april het hoogste punt met een indexscore van 119.

Een top synchroon aan de marktprijs die met $64.500 een all time high bereikte.

De huidige score ligt op 110, bijna net zo hoog als destijds. In de onderstaande grafiek is de index geplot op de bitcoin prijs.

Bitcoin on-chain update: 111.000 BTC van beurzen 'weggehaald'
conclusie: neutraal

Afgelopen mei wezen ook de on-chain analisten van Glassnode op een vergelijkbaar patroon als van de bullmarkt in 2013.

De onderstaande grafiek is een weergave van de Netto Unspend Profit/Loss index (NUPL).

Deze indicator vergelijkt de huidige prijs van Bitcoin vergelijkt met de prijs van het moment dat de UTXO voor het laatst is verstuurd.

Een score onder de 1 betekent een netto verlies en een score boven de 1 een netto winst. Het is feitelijk een iets andere weergave dan de eerder besproken unrealized profit/loss.

Bitcoin on-chain update: 111.000 BTC van beurzen 'weggehaald'
conclusie: neutraal

Analist Will Clemente ziet een mooie ascending triangle in deze NUPL-indicator, een technisch bullish signaal cq. het doorzetten van de stijgende trend.

2. Dreigt een tekort bij exchanges?

De veelbesproken Supply Shock zou moeten leiden tot een plotse verandering in de bitcoin voorraad van in dit geval verkooppunten zoals beurzen en brokers.

Minder aanbod bij een gelijkblijvende (of stijgende) vraag leidt tot een hogere marktprijs.

Feit is dat het aantal bitcoin bij beurzen sterk is afgenomen deze maand augustus tot nu toe. De markt is sinds eind juli gekeerd in het voordeel van de hodlers die accumuleren.

Analist Will Clemente plakt er (gisteren) ook een getal: de afgelopen 30 dagen is er ruim 111 duizend bitcoin van beurzen gehaald.

Een van de grootste dalingen in de geschiedenis van BTC.

conclusie: bullish

3. Stablecoins in overvloed

Tenslotte, een andere metric die in de prijsvorming van bitcoin een dominante rol blijft spelen: stablecoins.

Er is momenteel een overvloed aan stablecoins, veel droog kruit aan de zijlijn dus.

Clemente introduceert de Stablecoin Exchange Reserve Ratio, de verhouding tussen de totale voorraad aan stablecoins (USDT. USDC, et cetera) die op de balans bij beurzen staan en de totale voorraad stablecoins.

conclusie: bullish

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.