Bitcoin on-chain update: ‘Beleggers wachten op nieuwe all time high’

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Bitcoin hashrate

De hashrate is een manier om de computerkracht van het bitcoin netwerk te meten.

Het is simpelweg een manier om de snelheid van miners te duiden. De statistiek wordt gemeten in hash/seconde, het zijn overigens schattingen.

Analist Dylan LeClair licht de enorm gestegen rekenkracht van het bitcoin netwerk.

Ter vergelijking: de rekenkracht van een gloednieuwe mining machine (Antminer S19j Pro) is inmiddels groter dan de rekenkracht van het complete bitcoin netwerk in april 2013.

Door snelle ontwikkelingen in chip - en semiconductortechnologie (lees: ASML/TSMC) is deze steile curve in hashrate mogelijk.

En daarmee zijn al deze (toe) leveranciers onmisbare schakels in het opbouwen van een nieuw monetair netwerk passend bij deze postmoderne tijd.

2. Coin Days Destroyed (CDD) en Spent Out Profit Ratio (SOPR)

Moeten we voorzichtig rekening houden met een correctie doordat beleggers winst gaan nemen? Nog niet.

Een van de manieren winstname te signaleren is de indicator Coin Days Destroyed (CDD) van Glassnode.

Het aantal ‘coin days’ geeft informatie hoeveel dagen een bitcoin niet uitgegeven is (stilstaat).

Dus stel ik koop 0.1 bitcoin en houd deze 12 maanden in mijn wallet, dan heeft die 0.1 bitcoin 365 'Coin Days' verzameld.

Zodra een munt echter uitgegeven wordt ('spent'), dan wordt deze geclassificeerd als 'destroyed'.

Deze analist heeft een korte update gemaakt van deze metric.

De moving average (MA) van deze indicator laat een lichte stijging zien, wat betekent dat er meer 'coin days' zijn vernietigd dan het gemiddeld.

Normaal gedrag op een markt, maar wel een indicator om in de gaten te houden.

Bitcoin on-chain update: 'Beleggers wachten op nieuwe all time high'

Dat gecombineerd met wat winstname op de derivatenmarkten (punt 2) zorgt voor een licht bearish signaal.

Bitcoin on-chain update: 'Beleggers wachten op nieuwe all time high'

Winstname moeten we ook relativeren, zo ziet analist TXMC op basis van de Spent Output Profit Ratio (SOPR) indicator.

SOPR deelt de verkoopwaarde in dollars door de aankoopwaarde in dollars. Je kunt in één oogopslag zien of het midden van de markt (de median) virtueel op winst (boven 1) of verlies (onder 1) staat.

De markt staat boven de 1 momenteel terwijl er géén zeer duidelijke tekenen van winstname zijn. Logisch omdat beleggers anticiperen op een nieuwe all-time high boven de $64.840.

3. Realized Price-to-Liveliness Ratio

Analist Dor Shahar komt met een nieuwe gecombineerde metric op de proppen, de zogenaamde Realized Price-to-Liveliness Ratio.

Laten we eerst de bouwstenen benoemen. De gerealiseerde prijs is de laatst bekend prijs van het beetje bitcoin (UTXO) op de blockchain.

Dus stel je hebt voor 100 euro bitcoin gekocht en het altijd vastgehouden, dan is 100 euro de gerealiseerde prijs (terwijl de marktprijs hoger kan liggen).

Gerealiseerde prijs is dus de kostprijs en niet de marktprijs.

De indicator Bitcoin Liveliness deelt aantal cumulatieve Coin Days Destroyed (CDD) door het totaal aantal Coin Days Created.

De verhouding tussen de kostprijs en de bitcoin liveliness is een manier om een bear - dan wel bullmarkt te kunnen identificeren.

Zodra deze metric onder de marktprijs koerst (oranje onder paars), dan is dat een bearish signaal. Is deze metric boven de marktprijs (oranje boven paars), dan is dat een bullish signaal.

Ook zijn we weerstands - en supportlevels te identificeren via deze nieuwe metric, die goed te combineren is met de normale indicator 'Realised Price'.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chainsopr

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...