Bitcoin on-chain update: bezitters met minder dan 10 BTC kochten bij in mei

De bitcoin prijs is wederom door de $37.000 geschoten en laat een nette plus van 2% zien. Zet de koers door?

De bitcoin prijs in euro's momenteel:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke data geven meer inzicht in de marktsituatie van bitcoin momenteel?

1. Voorraad USDC groeit sneller dan Tether (USDT)

Stablecoin zijn cryptomunten die gedekt zijn door fiat geld zoals de dollar en de euro. Er zijn wat verschuivingen op het stablecoin front. Het aanbod van USDC groeit namelijk sinds begin 2021 sneller dan Tether.

Bitcoin on-chain update: bezitters met minder dan 10 BTC kochten bij in mei
Coin Metrics

Recent heeft Circle, het bedrijf achter USDC, 440 miljoen dollar opgehaald in een nieuwe investeringsronde. Maar Tether USDT is nog steeds de grootste stablecoin met ruim 80% van de voorraad.

2. Beleggers met minder dan 10 BTC kochten bij

On-chain analist William Clemente III komt met een paar opvallende feitjes over adressen met minder en meer dan 10 bitcoin, omgerekend ruim 370.000 dollar tegen de huidige marktprijs.

  • Adressen met minder dan 10 BTC hebben in mei bijgekocht. Deze adressen hebben in totaal 8.049 BTC ingeslagen  
  • Adressen met tussen de 10 tot 100 BTC hebben juist verkocht in mei. In totaal gaat het om 157.545 BTC, wat daarvan on-chain te vinden is.
  • In de ogen van Clemente is dat géén goed signaal, want je wilt dat de grotere bezitters meer volume inbrengen. Uit ander onderzoek blijkt dat deze 'whales' (met tussen de 10 en 100 BTC op de balans) vrij jonge adressen waren en niet gewend aan de volatiliteit van deze markt. 

William Clemente III Twitter (Glassnode)

Collega analist Lex Moskovski ziet ook dat de markt nu aan het consolideren is en hij haalt de Spent Output Profit Ratio (SOPR) erbij.

Deze indicator deelt de verkoopwaarde in dollars door de aankoopwaarde in dollars, waar een waarde boven de 1 (winst bij verkoop) of onder de 1 uitrolt (verlies bij verkoop).

Deze indicator stond de afgelopen weken onder de 1, dus bezitters verkochten tegen verlies. Een signaal van marktconsolidatie, zo oordeelt Lex Moskovski.

Rustige tijden dus en dat is ook zichtbaar op de derivatenmarkten. Daar kabbelt het nu, na het eerdere vuurwerk eerder. Open interest is het aantal openstaande contracten, in dit geval futures.

3. Network-to-value ratio

Ook genoemd in de on-chain update van gisteren, maar nog steeds relevant: de Network-to-value ratio, een marktindicator die vaak gebruikt wordt door analist Willy Woo.

De NVT Ratio is een oscillator (tool) om te bepalen met welke factor we de marktvolume moeten vermenigvuldigen om tot de totale market cap te komen.

Woo ziet deze ratio als een belangrijke meetlat om de waarde van het bitcoin netwerk te bepalen. Hij ziet dat deze indicator (live hier te volgen) nu onder de marktprijs ligt en dat is in zijn ogen een positief signaal op de lange termijn.

4. Aantal Lightning nodes groeit door

Gradually but suddenly...Het aantal nodes van het Lightning Network, de tweede laag op het bitcoin protocol groeit gestaag door. Elke week komen er 150 nodes bij. Dat klinkt in absolute termen als heel weinig, maar relatief gezien is er sprake van exponentiele groei.

Kevin Rooke Twitter

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
on-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...