Bitcoin on-chain update: deze 4 cijfers zijn relevant voor de prijs

Elon Musk heeft de bitcoin prijs flink laten schommelen met een fikse daling naar $42.185 tot gevolg. Door paniek in de markt corrigeerde de koers ruim 30% in vergelijking met de all time high van $64.895 op 14 april.

De vraag die menig belegger stelt: is de bullmarkt nu voorbij? Op momenten dat de prijs flink schommelt, is het verstandig om uit te zoomen en niet in paniek te raken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ten eerste staat de bitcoin prijs nog steeds ~370% in de plus afgemeten naar de afgelopen 12 maanden. Voor beleggers die net ingestapt zijn, zal het wel even schrikken zijn. Bitcoin is een volatiel beestje. Dat komt omdat het een zéér jonge asset is: het is pas ontstaan in 2009 en de marktwaarde schommelt rond de 1.000 miljard dollar.

Ter vergelijking: goud bestaat al eeuwen en de marktwaarde ligt acht maal hoger. Bitcoin is peanuts, ook al is groei van bijvoorbeeld bitcoin wallets exponentieel te noemen sinds 2009. .

Analist Willy Woo noemt het een niche asset.

Bitcoin biedt met een openbaar grootboek (blockchain) direct ‘bewijs’ wat er gebeurt. On-chain analisten kijken naar bepaalde patronen en ontwerpen daar zogenaamde indicatoren van. Dat helpt als je wilt uitzoomen bij heftige koersschommelingen.

1. Spent Output Profit Ratio (SOPR)

De SOPR is een on-chain indicator ontworpen door Glassnode, een firma uit het Zwitserse Zug. Zij zijn gespecialiseerd in het analyseren van bitcoin data. Deze metric geeft inzicht in de winstgevendheid van bitcoin adressen.

Het is de 'realized value' in dollarwaarde gedeeld door de waarde van de munt op het moment dat deze output is gemaakt. Of nog simpeler: verkoopbedrag delen door het aankoopbedrag. Een waarde van 1 of meer impliceert dat de munten tegen winst zijn verschoven.

In de onderstaande grafiek is zichtbaar dat deze indicator heel lang boven de 1 stond (boven de zwarte lijn). Dat betekent dat iedereen op winst stond, maar de afgelopen weken stond de indicator ook onder 1.

Dat betekent dat er ook houders van bitcoin met verlies hebben verkocht. Volgens Glassnode en een analist als William Clemente III is een waarde onder de 1 een signaal dat de koers zijn bodem heeft gevonden. Want de voorgaande keren dat dit gebeurde, was er eerst sprake van een dieptepunt om vervolgens weer te stijgen.

Bitcoin on-chain update: deze 4 cijfers zijn relevant voor de prijs

Anderen zullen het juist mogelijk als een signaal interpreteren dat de bullmarkt voorbij zodra mensen met verlies moeten verkopen.

2. Gerealiseerde marktwaarde en prijs

De gerealiseerde marktwaarde is een andere indicator om de de totale waarde van het netwerk te berekenen. Dit is simpelweg het optellen van de prijs van alle bitcoin van toen ze voor het laatst verstuurd zijn. Dat is voor een on-chain onderzoeker gewoon af te lezen in de blockchain. Ze kijken daarbij naar naar de UTXO, de Unspend Transaction Output.

Vóór de tweets van Elon Musk was er sprake van een 'gerealiseerd verlies'. Het zegt feitelijk hetzelfde als de bovenstaande SOPR: beleggers die op verlies in een bullmarkt, dat is vrij uniek, volgens de eerder genoemde analist William Clemente III.

Hij interpreteert dit juist als een positief signaal: dit komt niet vaak voor in bullmarkten, pak je kans. Ook hier geldt: let altijd op wat de markt doet, dit is géén financieel advies. Anderen kunnen dit juist als een negatief signaal interpreteren. Waarom zitten we in een bullmarkt als mensen op verlies staan?

3. Bitcoin adressen met meer dan 100 BTC

Wat doen de adressen met daarop veel bitcoin? Door de bank genomen worden adressen met daarop tussen de 100 en 1.000 BTC gezien als adressen in beheer van vermogende individuen.

Adressen met daarop vanaf 1.000 BTC of meer wordt door Glassnode gezien als zogenaamde 'whales'.

Allereerst is het aantal adressen met daarop 1.000 BTC of meer aan het afnemen, getuige de onderstaande grafiek. We hebben de data gepakt sinds 1 januari, de datum waarom de prijs met $64.895 op een hoogtepunt stond.

We zien een dalende trend onder whales dit jaar vanaf begin februari. Blijkbaar is het hoge prijsniveau ook een reden om winst te pakken.

Bitcoin on-chain update: deze 4 cijfers zijn relevant voor de prijs

Een vergelijkbaar beeld is te zien bij de overige adrescategorieën zoals de 100 en 1.000 BTC. Een dalende trend sinds de tweets van Musk op 13 mei en dit weekend. Terwijl er vandaag er weer een klein knikje naar boven te zien is.

Bitcoin on-chain update: deze 4 cijfers zijn relevant voor de prijs

4. Network Value to Transactions-ratio (NVT)

On-chain analist Willy Woo trekt vandaag de Network Value to Transactions-ratio uit de kast. Deze indicator kán namelijk een voorspeller zijn van de (toekomstige) bitcoin prijs.

Deze ratio meet de relatie van de prijs van BTC tot de (totale) waarde die over het netwerk verstuurd wordt.

Het is de achtjarige geschiedenis van bitcoin al diverse malen voorgekomen dat de marktprijs onder de NTV-prijs zakte. In de meeste gevallen volgde daarna een stijging van de koers.

De Nederlandse anonieme analist Dilutionproof komt met een eigen analyse van de huidige markt. Hij ziet dat miners en lange termijn houders satoshi's aan het inslaan zijn.

Op moment van schrijven is de koers bij $42.185 weer hersteld en staat de prijs inmiddels weer boven de $45.000. Is hiermee de storm geluwd?

Volgens Raoul Pal is er sprake van Fear, Uncertainty & Doubt en ziet de koers er gezond uit op de korte termijn.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat! Of download onze gloednieuwe Android-app en vol alle ontwikkelingen! Binnenkort volgt ook een iOS versie voor de iPhone.

Lees meer over:
koerson-chain

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

bitcoin etf Bitcoin
BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

Gary Gensler Nieuws
Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

Joe Biden Nieuws
Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

Nieuws
Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

chainlink Nieuws
Waarom Chainlink Wel Eens de Eerstvolgende Crypto met Eigen ETF Kan Zijn

Sommige analisten voorspellen een snelle lancering van een nieuw exchange-traded fund (ETF) dat gericht is...

Lees meer