3 statistieken die vandaag van belang zijn voor de bitcoin prijs

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt.

Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

1. 'Prijs dipt? Rick Astley's worden actief'

Het is herhalend patroon op de bitcoin markt. Daalt de prijs, dan neemt de liquide voorraad toe.

Want er worden dan meer bitcoins naar beurzen gestuurd dan eraf worden gehaald. Bepaalde groepen op de markt komen dan in actie en gaan de dip kopen.

Een van die groepen zijn de zogenaamde Rick Astley's, een term die de on-chain analist Willy Woo regelmatig bezigt.

Rick Astley werd wereldberoemd met zijn hit 'Never Gonna Give You Up'.

Hetzelfde kunnen we zeggen van deze groep bitcoin spaarders: ze geven bitcoin nooit op.

Hoewel nooit, ze verkopen wél, maar alleen als de prijs een bepaalde top heeft bereikt (eind 2017/begin 2018 bijvoorbeeld). Het timen van de markt hebben ze tot een kunst verheven, zo lijkt het.

Woo ziet dat de recente dips van bitcoin weer meer munten in de handen van deze groep heeft gedreven.

De blauwe ballonnetjes in de onderstaande grafiek betekent accumulatie (koopvolume) van deze entiteiten (zodra men meer koop dan verkoopt stijgt de onderste lijn).

Accumulatie betekent simpelweg het opkopen van vrijgekomen BTC op de markt. Die munten gaan in cold storage en spelen niet meer mee op de markt van vraag en aanbod.

Goed om te weten: prijs is een resultaat van vraag en aanbod op beurzen, dus de opgeslagen bitcoin van Rick Astley's spelen géén directe rol in de prijsvorming van bitcoin. Want ze gebruiken niet alleen beurzen om hun bitcoin te kopen, maar ook over-the-counter platforms.

Dus de spotprijs kan dalen, terwijl accumulatie 'aan de achterkant' plaatsvindt. De prijs daalt omdat er simpelweg meer aanbod dan vraag is op de beurzen, veroorzaakt door paniek na nieuws uit China vrijdag.

Het accumuleren van de dip is ook wat Rafael Schultze-Kraft ziet van Glassnode. De blauwe vakjes staan voor toenemende accumulatie door entiteiten op de blockchain.

Hij maakt daarbij gebruik van de entiteitendefinitie van Glassnode. Dat is een forensische techniek om interacties tussen bitcoin adressen te clusteren in entiteiten, oftewel 'individuele' deelnemers.

Zo zijn bijvoorbeeld whales en Rick Astley's ook te labelen, hoewel niet Glassnode maar de analisten de labeling voor hun rekening nemen.

2. Lightning Network: 2.900 bitcoin aan capaciteit

De capaciteit van het Lightning Network, de sublaag op het bitcoin netwerk voor snelle betalingen, blijft toenemen.

De grens van 2.900 BTC is nu gebroken, zo meldt de analist Kevin Rooke. Niet slecht dat 400 BTC de laatste tien dagen is toegevoegd, een groei van 16%.

2.900 BTC is omgerekend ~120 miljoen dollar overigens. Naarmate de bitcoin prijs stijgt (of zakt), neemt de dollarbalans van het netwerk toe (of af).

Bepaalde apps zoals Strike maken het ook mogelijk om fiat geld over deze sublaag te versturen. Gebruikers hebben dan minder last van plotse koersschommelingen die men in bitcoin wel ervaart.

3. Ruim 2,1 miljoen mensen in El Salvador gebruiken Chivo

De adoptie in El Salvador is zeker een factor. President Nayib Bukele maakte bekend dat 2,1 miljoen mensen in El Salvador de Chivo bitcoin wallet actief gebruiken.

Een opsteker voor de uitrol van een duaal betaalstelsel (dollar-bitcoin) dat per 7 september geldig is in dit land.

Het gebruik van Lightning is met name voordelig qua kosten voor grensoverschrijdende betalingen (remittance).

Een markt met spelers zoals Western Union en Moneygram die nu disrupt wordt, ook omdat Twitter Lightning betalingen via haar accounts direct ondersteunt sinds deze week.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...