‘Bitcoin prijs kan naar $150.000 vanwege nieuwe vraag, maar impact halvening neemt af’

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

1. Bitcoin in kwartaal 2 van 2021: koers levert ruim 40% in

Mei was al geen beste maand, maar juni deed het amper beter. Over de maanden april, mei en juni is de bitcoin prijs ruim 40% gedaald. Medio april was er nog sprake van een top van ~$65.000, maar in mei dipte de koers naar $30.000 (op 22 juni een wick naar $28.600 op de Bitstamp grafiek).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daar staat wel een plus van 100% van kwartaal één tegenover. Kijken we naar het rendement van bitcoin over de afgelopen 12 maanden, dan is er ook nog sprake van een plus van 260% ten opzichte van de dollar (bron: Bitcoinwisdom.io).

'Bitcoin prijs kan naar $150.000 vanwege nieuwe vraag, maar impact halvening neemt af'
Bitcoin kwartaalrendement tussen 2014 - 2021. bron: Unfolded

De analist Permabull Nino blikt ook terug op dit kwartaal. Wat was de prijs van bitcoin ten tijde van de beursgang van Coinbase op 14 april 2021 en wat is de huidige prijs?

Kijken we naar het marktsentiment van de afgelopen drie maanden, dan volgt het sentiment doorgaans de prijs. De Fear & Greed Index is het resultaat van een aantal variabelen zoals de koersvolatiliteit, volume, marktdominantie, maar ook marktsentiment (Google Trends, sociale media, onderzoeken).

De waarde is halverwege het kwartaal (12 mei) fors gezakt onder '30' en is amper hersteld. Dat betekent meer angst dan hebzucht in de markt, een bearish signaal.

'Bitcoin prijs kan naar $150.000 vanwege nieuwe vraag, maar impact halvening neemt af'
bron: Fear and Greed Index, Alternative.me

2. Bitcoin voorraden op exchanges

De correctie van medio mei heeft ook impact gehad op de voorraad bitcoin op exchanges, zo merkt onderzoeksbedrijf Santiment op. Enerzijds logisch, want mensen sturen juist bitcoin naar een beurs om te verkopen. Dat zorgde er vóór de dip voor dat er relatief meer bitcoin naar beurzen ging, maar dat vlakt nu logischerwijs af.

conclusie: bullish

Het is ook een trend die de oprichters van Glassnode (Yann & Jan) zien, een afvlakkende trend van bitcoin die naar beurzen wordt gestuurd. Van een prijsherstel is voorlopig echter géén sprake, ondanks deze trend.

conclusie: bullish

Wie zijn bitcoin aan het accumuleren? In onze vorige on-chain update werd duidelijk dat het voornamelijk lange termijn investeerders (LTH) zijn die accumuleren. Een van de subgroepen binnen de LTH-cohort zijn de zogenaamde Rick Astley's.

Dat zijn investeerders die voor de lange termijn in bitcoin zitten en voorlopig niet verkopen. Vernoemd naar de Britse zanger Rick Astley die wereldfaam vergaarde met zijn hit 'Never Gonna Give You Up'.

Tijdens een recente aflevering van What Bitcoin Did podcast herhaalt Woo nogmaals zijn mantra van de afgelopen week: de Rick Astley's zijn terug, er is sprake van accumulatie van bitcoin door deze subgroep.

In zijn ogen is de speculatieve fase tussen januari en april 2021 voorlopig voorbij en is een substantieel deel van de munten overgegaan van zwakke naar sterke handen.

3. 'Bitcoin naar $150.000 door groeiende vraag en niet door halvenings'

Een gezamenlijk artikel 'The Dimishing Influence of Halvings on Bitcoin's Price' van de Nederlander Geertjancap in samenwerking met Cory Klippsten van Swan Signal trekt op Twitter behoorlijk wat aandacht. In de onderstaande Twitter draad een samenvatting van het doorwrochte artikel.

Bitcoin kán de komende jaren meer waard worden afgemeten in dollars (of euro's). Maar de toename in toekomstige waard is eerder te verklaren door een sterk toegenomen vraag en schaars aanbod (maximaal 21 miljoen stuks), dan door de periodieke halvenings, zo luidt de these van Geertjancap.

Bitcoin voorraad en halvenings

De halvenings geven een schok aan de bitcoin voorraad, want de blocksubsidie voor miners wordt gehalveerd. Dat betekent dat er simpelweg de helft minder verse bitcoin wordt gedolven na een halvening. Dat creert digitale schaarste. In 2024 is de uitgifte 3,125 BTC per block in plaats van de huidige uitgifte van 6,25 BTC.

'Bitcoin prijs kan naar $150.000 vanwege nieuwe vraag, maar impact halvening neemt af'
Bitcoin rendement is er nog steeds, maar neemt af

Delen we de actuele bitcoin prijs door de bitcoin prijs van 12 maanden geleden, dan is het rendement historisch gezien fors afgenomen. Was er eind 2013 nog sprake van een vermenigvuldiging van de prijs van '89', de meeste recente piek was '11'.

Toegegeven, een verelfvoudiging is nog steeds een nette winst. Op moment van schrijven is bitcoin een factor 2,5 meer waard dan 12 maanden geleden.

'Bitcoin prijs kan naar $150.000 vanwege nieuwe vraag, maar impact halvening neemt af'
Verband tussen de voorraadschok én het rendement

Vergelijkt men de periodieke voorraadschokken met het jaarlijkse rendement, dan is er een verband te zien tussen deze twee variabelen. Met andere woorden: de productie van de bitcoin miners neemt relatief af sinds 2012, maar ook het rendement van bitcoin neemt relatief af.

'Bitcoin prijs kan naar $150.000 vanwege nieuwe vraag, maar impact halvening neemt af'
Impact van halvening op prijs neemt af

In de onderstaande grafiek is zichtbaar hoe de impact van de halvenings op de prijs juist afneemt en niet toeneemt. De prijspiek binnen elke cyclus is gedeeld door de prijsbodem van elke cyclus. Na de eerste halvening steeg de prijs naar $1.100 in 2013, terwijl de bodem in de vorige cyclus lag op $2 in 2011. Dat is dus een vermenigvuldiging van 550 voor de periode 2012-2016.

Ook is de relatieve afname van de miners' productie weergegeven (13% voor 2012-2016). We zien dat zowel de rendementen als de relatieve afnames van de bitcoin mining output een dalende trend vertonen (550-96-47 en 13%-4% en 1,8%).

Daarmee willen de auteurs simpelweg zeggen: de impact van de halvenings neemt af.

Tijdens de vorige cyclus was er sprake van een bodem van $3.150. Wil de prijs nog 47x gaan tijdens de huidige cyclus, dan komen we rond de $150.000 uit. Dat komt volgens Geertjancap vooral door de sterk toegenomen vraag de komende jaren en niet door het effect van de halvenings.

'Bitcoin prijs kan naar $150.000 vanwege nieuwe vraag, maar impact halvening neemt af'

De gehele draad is hieronder te lezen:

Het artikel werpt ook weer een nieuw licht op het stock-to-flow model van Plan B, want centraal binnen dat model zijn juist de halvenings. Onlangs werd duidelijk dat een groot deel van zijn volgers op Twitter vertrouwen in het model beginnen te verliezen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees alle Bitcoin On-chain Updates terug op deze pagina!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...