'Bitcoin prijs kan naar $150.000 vanwege nieuwe vraag, maar impact halvening neemt af'

'Bitcoin prijs kan naar $150.000 vanwege nieuwe vraag, maar impact halvening neemt af'

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

1. Bitcoin in kwartaal 2 van 2021: koers levert ruim 40% in

Mei was al geen beste maand, maar juni deed het amper beter. Over de maanden april, mei en juni is de bitcoin prijs ruim 40% gedaald. Medio april was er nog sprake van een top van ~$65.000, maar in mei dipte de koers naar $30.000 (op 22 juni een wick naar $28.600 op de Bitstamp grafiek).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daar staat wel een plus van 100% van kwartaal één tegenover. Kijken we naar het rendement van bitcoin over de afgelopen 12 maanden, dan is er ook nog sprake van een plus van 260% ten opzichte van de dollar (bron: Bitcoinwisdom.io).

'Bitcoin prijs kan naar $150.000 vanwege nieuwe vraag, maar impact halvening neemt af'
Bitcoin kwartaalrendement tussen 2014 - 2021. bron: Unfolded

De analist Permabull Nino blikt ook terug op dit kwartaal. Wat was de prijs van bitcoin ten tijde van de beursgang van Coinbase op 14 april 2021 en wat is de huidige prijs?

Kijken we naar het marktsentiment van de afgelopen drie maanden, dan volgt het sentiment doorgaans de prijs. De Fear & Greed Index is het resultaat van een aantal variabelen zoals de koersvolatiliteit, volume, marktdominantie, maar ook marktsentiment (Google Trends, sociale media, onderzoeken).

De waarde is halverwege het kwartaal (12 mei) fors gezakt onder '30' en is amper hersteld. Dat betekent meer angst dan hebzucht in de markt, een bearish signaal.

'Bitcoin prijs kan naar $150.000 vanwege nieuwe vraag, maar impact halvening neemt af'
bron: Fear and Greed Index, Alternative.me

2. Bitcoin voorraden op exchanges

De correctie van medio mei heeft ook impact gehad op de voorraad bitcoin op exchanges, zo merkt onderzoeksbedrijf Santiment op. Enerzijds logisch, want mensen sturen juist bitcoin naar een beurs om te verkopen. Dat zorgde er vóór de dip voor dat er relatief meer bitcoin naar beurzen ging, maar dat vlakt nu logischerwijs af.

conclusie: bullish

Het is ook een trend die de oprichters van Glassnode (Yann & Jan) zien, een afvlakkende trend van bitcoin die naar beurzen wordt gestuurd. Van een prijsherstel is voorlopig echter géén sprake, ondanks deze trend.

conclusie: bullish

Wie zijn bitcoin aan het accumuleren? In onze vorige on-chain update werd duidelijk dat het voornamelijk lange termijn investeerders (LTH) zijn die accumuleren. Een van de subgroepen binnen de LTH-cohort zijn de zogenaamde Rick Astley's.

Dat zijn investeerders die voor de lange termijn in bitcoin zitten en voorlopig niet verkopen. Vernoemd naar de Britse zanger Rick Astley die wereldfaam vergaarde met zijn hit 'Never Gonna Give You Up'.

Tijdens een recente aflevering van What Bitcoin Did podcast herhaalt Woo nogmaals zijn mantra van de afgelopen week: de Rick Astley's zijn terug, er is sprake van accumulatie van bitcoin door deze subgroep.

In zijn ogen is de speculatieve fase tussen januari en april 2021 voorlopig voorbij en is een substantieel deel van de munten overgegaan van zwakke naar sterke handen.

3. 'Bitcoin naar $150.000 door groeiende vraag en niet door halvenings'

Een gezamenlijk artikel 'The Dimishing Influence of Halvings on Bitcoin's Price' van de Nederlander Geertjancap in samenwerking met Cory Klippsten van Swan Signal trekt op Twitter behoorlijk wat aandacht. In de onderstaande Twitter draad een samenvatting van het doorwrochte artikel.

Bitcoin kán de komende jaren meer waard worden afgemeten in dollars (of euro's). Maar de toename in toekomstige waard is eerder te verklaren door een sterk toegenomen vraag en schaars aanbod (maximaal 21 miljoen stuks), dan door de periodieke halvenings, zo luidt de these van Geertjancap.

Bitcoin voorraad en halvenings

De halvenings geven een schok aan de bitcoin voorraad, want de blocksubsidie voor miners wordt gehalveerd. Dat betekent dat er simpelweg de helft minder verse bitcoin wordt gedolven na een halvening. Dat creert digitale schaarste. In 2024 is de uitgifte 3,125 BTC per block in plaats van de huidige uitgifte van 6,25 BTC.

'Bitcoin prijs kan naar $150.000 vanwege nieuwe vraag, maar impact halvening neemt af'
Bitcoin rendement is er nog steeds, maar neemt af

Delen we de actuele bitcoin prijs door de bitcoin prijs van 12 maanden geleden, dan is het rendement historisch gezien fors afgenomen. Was er eind 2013 nog sprake van een vermenigvuldiging van de prijs van '89', de meeste recente piek was '11'.

Toegegeven, een verelfvoudiging is nog steeds een nette winst. Op moment van schrijven is bitcoin een factor 2,5 meer waard dan 12 maanden geleden.

'Bitcoin prijs kan naar $150.000 vanwege nieuwe vraag, maar impact halvening neemt af'
Verband tussen de voorraadschok én het rendement

Vergelijkt men de periodieke voorraadschokken met het jaarlijkse rendement, dan is er een verband te zien tussen deze twee variabelen. Met andere woorden: de productie van de bitcoin miners neemt relatief af sinds 2012, maar ook het rendement van bitcoin neemt relatief af.

'Bitcoin prijs kan naar $150.000 vanwege nieuwe vraag, maar impact halvening neemt af'
Impact van halvening op prijs neemt af

In de onderstaande grafiek is zichtbaar hoe de impact van de halvenings op de prijs juist afneemt en niet toeneemt. De prijspiek binnen elke cyclus is gedeeld door de prijsbodem van elke cyclus. Na de eerste halvening steeg de prijs naar $1.100 in 2013, terwijl de bodem in de vorige cyclus lag op $2 in 2011. Dat is dus een vermenigvuldiging van 550 voor de periode 2012-2016.

Ook is de relatieve afname van de miners' productie weergegeven (13% voor 2012-2016). We zien dat zowel de rendementen als de relatieve afnames van de bitcoin mining output een dalende trend vertonen (550-96-47 en 13%-4% en 1,8%).

Daarmee willen de auteurs simpelweg zeggen: de impact van de halvenings neemt af.

Tijdens de vorige cyclus was er sprake van een bodem van $3.150. Wil de prijs nog 47x gaan tijdens de huidige cyclus, dan komen we rond de $150.000 uit. Dat komt volgens Geertjancap vooral door de sterk toegenomen vraag de komende jaren en niet door het effect van de halvenings.

'Bitcoin prijs kan naar $150.000 vanwege nieuwe vraag, maar impact halvening neemt af'

De gehele draad is hieronder te lezen:

Het artikel werpt ook weer een nieuw licht op het stock-to-flow model van Plan B, want centraal binnen dat model zijn juist de halvenings. Onlangs werd duidelijk dat een groot deel van zijn volgers op Twitter vertrouwen in het model beginnen te verliezen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees alle Bitcoin On-chain Updates terug op deze pagina!

Lees meer over:
Bitcoin on-chain

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Black Friday voor bitcoin: koers zakt naar $53.524 na onrust op financiële markten

Update -  De pijn is nog niet uit de markt, want de duikeling van de bitcoin prijs duurt voort. De koers z...

Mr. Goxx, de Duitse cryptohamster, is overleden

Update: Mr. Goxx is overleden. De hamster handelde sinds deze zomer in cryptocurrency's op zijn eigen Twitch-kanaal en werd i...

Bitcoin mining pools melden verbindingsproblemen

Grote bitcoin mining pools hebben technische problemen. Onder andere Binance Pool, F2pool, Poolin en ViaBTC melden verbinding...

Bitcoin analyse: koers maakt diepe duik na onrust op financiële markten

Bitcoin (BTC) is gisteren hard onderuit gegaan na onrust op de financiële markten wereldwijd. In dit soort situaties met onve...

Ook Andrew Bailey van Bank of England is bezorgd over El Salvador

Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England, uit zijn bezorgdheid over de adoptie van Bitcoin in El Salvador. Bij een co...

China blokkeert nieuwswebsites over bitcoin

De Chinese overheid blokkeert nieuwswebsites die berichten over bitcoin en andere cryptovaluta. Direct gevolg is dat een van...

Goedemorgen Bitcoin: populaire trading-hamster overleden

Goedemorgen! We hebben het belangrijkste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.Gebruikers van...

Bitcoin is de toekomst in de nieuwste aflevering van South Park

Het bekende South Park, de animatieserie die regelmatig gevoelige onderwerpen aansnijdt met een komische twist, heeft bitcoin...

Bitcoin gaat PayPal voorbij wat het transactievolume betreft en heeft Mastercard in zicht

Het Bitcoin netwerk verwerkt in dollartermen al meer volume dan het PayPal netwerk en de grootste cryptocurrency ter wereld k...

Black Friday in Bitcoin land: Trezors, OpenDimes, boeken en TradingView in de uitverkoop

Het is vandaag Black Friday. De koopgekte is ook in de Bitcoin industrie doorgedrongen. We hebben een lijstje gemaakt van din...

Lees meer

Net binnen

Satoshi begon Bitcoin met andere parameters: 20 miljoen BTC, blocktijd van 15 minuten

Wist je dat Bitcoin er zomaar heel anders uit had kunnen zien? Op GitHub staat een oudere (pre-release) versie van de Bitcoin...

Bitcoin analyse: koers zakt onder $55.000

In Koerskijken neemt Elroy van Het Crypto Huis de koers van Bitcoin met je door. In de technische analyse geeft hij inz...

El Salvador koopt weer 100 bitcoin bij, totaal staat nu op 1.220 BTC

President Nayib Bukele van El Salvador maakte gisteren bekend dat hij opnieuw bitcoin (BTC) heeft gekocht. Op Twitter deelde...

Bitcoin analyse: koers maakt diepe duik na onrust op financiële markten

Bitcoin (BTC) is gisteren hard onderuit gegaan na onrust op de financiële markten wereldwijd. In dit soort situaties met onve...

Goedemorgen Bitcoin: populaire trading-hamster overleden

Goedemorgen! We hebben het belangrijkste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.Gebruikers van...

Lees meer