Deze bitcoin indicator betekende historisch altijd een ‘koop de dip’ kans

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

1. 'Bitcoin op spotbeurzen neemt af'

De analist Tavo Mendez deelt op het platform van on-chain bedrijf CryptoQuant een nieuwe update. Hij neemt een aantal marktmetrics onder de loep:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

  1. De funding rate, vertaald als financieringspercentage, is positief. Dat betekent dat houders van een long termijncontract (future) bereid zijn om een kleine fee te betalen aan houders van een short termijncontract. De trend is dus: speculatie op een hogere bitcoin koers in de toekomst.
  2. De instroom van bitcoin naar derivatenbeurzen. Handelaren storten bitcoin als onderpand op derivaten exchanges om leverage te kunnen gebruiken. Deze trend is ook stijgend, dus een voorzichtig signaal dat handelaren bereid zijn om met meer kapitaal te speculeren.
  3. De instroom van bitcoin naar spotbeurzen. Deze trend is dalend, wat op papier gunstig is. Zodra marktactoren willen verkopen, sturen ze namelijk bitcoin naar o.a. spotbeurzen. Dit betekent niet dat er niet verkocht wordt, want elke transactie kent een koper én verkoper.
Deze bitcoin indicator betekende historisch altijd een 'koop de dip' kans
conclusie: neutraal / bullish

Inhakend op het laatste punt, dat is ook een trend die de analist CryptoVizArt ziet. Hij bespreekt de "30-Day Net Position Change Rate", kortweg: de netto in - of uitstroom van bitcoin op alle beurzen (30-daags gemiddelde is geplot op de grafiek).

De piekjes (of positieve golven) betekent meer netto instroom dan uitstroom, en zijn momenten dat er tijdelijk winst is genomen na bepaalde toppen. Tijdens de bullmarkt van 2017 zijn er 4 pieken geweest, maar in de huidige 2021 cyclus pas 2 opvallende pieken.

Bovendien is de afgelopen drie dagen er een netto uitstroom op alle beurzen. Conclusie: minder verkoopdruk en dat is gunstig.

conclusie: bullish

2. 'Puell Multiple ziet er gunstig uit'

We hebben in de vorige on-chain update ook al aandacht gegeven aan de Puell Multiple. Gezien de actualiteit rondom de aanpassing van de moeilijkheidsgraad aanstaande vrijdag, nogmaals een duiding van deze indicator.

De Bitcoin Puell Multiple is ontwikkeld door de analist David Puell, op Twitter bekend als @kenoshaking. Deze indicator deelt door de waarde van alle nieuwe geminede bitcoin door het gewogen gemiddelde van het afgelopen jaar. De uitkomst is een getal tussen de 0 en 1. Hoe lager het getal, hoe relatief minder winstgevend de miners zijn.

De huidige waarde op moment van schrijven is: 0.45. Historisch gezien betekent een lage waarde dat er een bepaalde prijsbodem in zicht komt, zoals de analist Lex Moskovski opmerkt.

De Britse analist Philip Swift gaat nog een stukje dieper op de materie in. De indicator begeeft zich historisch gezien in 'buy the dip' territorium. De verklaring voor de lage waarde: de correctie van de spotprijs vanaf 19 mei én het complete verbod op bitcoin mining in China.

Daardoor moet bedrijven buiten China verhuizen met een forse correctie van de rekenkracht (-50%) als gevolg. Een aanpassing van de moeilijkheidsgraad aanstaande vrijdag (vermoedelijk minstens - 25%) moet het voor miners weer gemakkelijker maken om nieuwe blokken te vinden (en daarmee winstgevender te worden).

conclusie: bullish / neutraal

3. Actieve on-chain adressen dalende trend

Tenslotte een paar leuke feitjes over bitcoin adressen. Het dagelijkse aantal actieve bitcoin adressen (die transacties versturen) ligt 10% lager in vergelijking met vorig jaar mei. Je ziet in de onderstaande grafiek ook een duidelijk verschil met de bullcyclus van 2017.

Toen was er geen sprake van een daling tijdens de cyclus. De index bleef boven de 1 tijdens de cycli in 2013 en 2017, terwijl dat nu niet het geval is.

conclusie: bearish


Een van de verklaringen: we zitten in een periode met relatief weinig volume dus gewoonweg minder transacties op beurzen. Ten tweede is een klein, maar actief deel van de gebruikers nu actiever op het Lightning Network, de sublaag van het netwerk. Op dit subnetwerk zit nu ruim 1.600 BTC opgeslagen, zo blijkt uit de Clark Moody Dashboard.

Concluderend, kijkende naar on-chain signalen zien we een redelijk positief beeld ontstaan op de korte termijn. Een afname van bitcoin op spot exchanges is gunstig en de vraag is of de Puell Multiple zich de komende weken ook gaat uitspelen, zoals in het geschiedenis eerder het geval is geweest.

Maar vooral bij bitcoin geldt: prestaties uit het verleden zijn absoluut géén garantie voor de toekomst. Beleg verstandig en houd je hoofd koel.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...