Bitcoin koers duikelt onder $57.000, deze signalen zijn vandaag belangrijk

339 totale weergaven

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De bitcoinkoers is de afgelopen 24 uur weggezakt onder de $57.000. Het vierde kwartaal is historisch gezien een prima periode voor de cryptomunt, maar deze maakt de verwachtingen niet helemaal waar.

Vorig jaar steeg de koers in november met maar liefst 43%. De maand startte deze keer met ~$61.350, reikte naar een all-time high van $69.000, maar heeft die winst de afgelopen week teniet gedaan.

1. Technisch analisten over de koers

We maken een zijstapje naar een aantal inzichten van een aantal technisch analisten. Analist Pentoshi ziet het bereiken van $61.000 als een kritiek level.

Collega-analist TechDev had ook liever gezien dat de koers zijn week afsloot (zondagnacht 2 uur Nederlandse tijd is de weeksluiting) boven de $60.000, maar dat is niet gebeurd.

Zoom out when in doubt is een geijkte uitspraak in de bitcoinmarkt. Bitcoin heeft - nog steeds - een rendement van 211% over de afgelopen 12 maanden. Daarmee verslaat het de meeste andere assets zoals goud en S&P 500.

2. Fear & Greed Index op '50'

Kijken we naar het sentiment op de markt, dan zien we een neutrale positie van de Crypto Fear & Greed Index met een score van '50'.

De score is de uitkomst van een aantal variabelen die een bepaalde weging krijgen.

Deze variabelen zijn koersvolatiliteit, handelsvolume, marktdominantie en sentiment (zoekopdrachten op Google Trends, sociale media en marktonderzoeken).

Het is duidelijk dat de shake-out van vorige week, veroorzaakt door liquidaties op de futuresmarkt én winstname van lange termijn houders, het sentiment heeft doen verslechteren.

De schommelingen van de index zijn goed duidelijk over de afgelopen 3 maanden.

Bitcoin koers duikelt onder $57.000, deze signalen zijn vandaag belangrijk
bron: Crypto Fear & Greed Index

Kijken we specifiek naar zoekgedrag op Google Trends, dan zien we ook geen stijging voor bitcoin momenteel. Dit zijn de wereldwijde zoekopdrachten naar 'bitcoin' de afgelopen 12 maanden.

Bitcoin koers duikelt onder $57.000, deze signalen zijn vandaag belangrijk
Google Trends afgelopen 12 maande

3. Hodlers, wat doen die?

Analist CryptoVizArt haalt een aantal on-chaindata van stal, waarbij hij het gedrag van marktparticipanten vergelijkt ten tijde van de all-time high van april 2021 en ten tijde van november 2021.

In april was er relatief méér winstname, terwijl in november de vraag (koopkracht) hoger lag.

Ook hebben hodlers relatief minder bitcoin verkocht in november dan in april dit jaar, zowel gemeten in aantal transacties als in volume.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...