3 signalen die voor de bitcoin (BTC) prijs belangrijk zijn vandaag

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

1. Schaarste

Het is een terugkerend onderwerp in de on-chain updates: de verhouding tussen de beschikbare en onbeschikbare bitcoins oftewel liquide of illiquide voorraad.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Uit diverse on-chain analyses blijkt dat beleggers in mei en juni hun kans hebben geroken. Ze hebben bijvoorbeeld geaccumuleerd met prijzen tussen de $30.000 en $40.000.

Zodra iemand meer dan 155 dagen vasthoudt aan zijn munten, dan is het volgens de definitie van on-chain bureau Glassnode een 'lange termijn investeerder' (LTH), oftewel een hodler.

Analisten maken gretig gebruik van deze streep in het zand: minder of meer dan 155 dagen vasthouden aan je bitcoin en bouwen er nieuwe metrics omheen.

Het zijn geen korte termijn voorspellingen en géén garantie voor de toekomstige prijs, maar ze analyseren patronen op de blockchain.

Het zijn ook analyses die perse op de korte termijn moeten uitkomen. Er is geduld voor nodig, bitcoin is door de bank genomen lange termijn spaargeld voor de komende decennia.

Maar het is niet verboden om tussentijds winst te nemen, anders zou de prijs alleen verticaal naar boven gaan.

Will Clemente laat in nieuwe grafieken dat de illiquide voorraad, de onbeschikbare voorraad, uitdijt.

Want de onderstaande stijgende lijnen betekenen: het aantal illiquide voorraad neemt toe.

Kortom, minder munten die beschikbaar zijn om te kopen.

conclusie: bullish

TXMC zoomt nog even uit en ziet hoe deze verhouding in 20 maanden compleet is gedraaid. Schaarste op de markt.

conclusie: bullish

De onderstaande tweet van Glassnode zelf maakt het eens te meer duidelijk. Bij Coinbase, de belangrijkste beurs op de Amerikaanse beurs, is er sprake van een massale trend om bitcoin extern op te slaan.

De prijs steeg sinds september 2020 toen er veel minder BTC op de beurs te vinden was. Schaarste in motion.

2. Stablecoins

Een andere metric die regelmatig terugkeert is de hoeveelheid stablecoins in de markt.

Dat aantal blijft stabiel groeien, en dat is positief voor de markt omdat het in potentie droog kruit langs de zijlijn vormt.

Het is een tegendraadse beweging: stablecoins stromen de markt in en cryptocurrency's worden in cold storage opgeslagen.

Hieronder een tweet die laat zien hoe de in - en uitstroom bij beurzen eruit ziet, de centrale plekken waar de prijs tot stand komt via vraag en aanbod.

Of deze USDT naar spot - of derivatenmarkt gaat, is niet perse belangrijk. De trend is meer droog kruit naar centrale beurzen en dat is een bullish gegeven.

Maar ook hier geldt: er kan speculatie zijn op nog lagere prijzen sub $45.000 voordat de munitie wordt ingezet.

conclusie: bullish

3. Speculatie

De financiering van futures neemt weer licht toe. Het financieringspercentage ligt weer op het hoogste niveau sinds 13 mei.

Het percentage is positief (groene balkjes), wat betekent dat houders van long contracten een beetje fee betalen aan de houders van de andere kant van het contract (short).

Er is duidelijk géén sprake van oververhitting, eerder voorzichtig optimisme onder handelaren dat de prijs wat gaat stijgen. Maar ook hier geldt: het openen van longs betekent niet dat dan de spotprijs gaat stijgen. Daar is géén verband tussen te vinden.

Het laat alleen zien dat er voorzichtig meer gespeculeerd wordt, mogelijk een poging om op de markt te anticiperen mocht nog dit najaar een ETF op de Amerikaanse markt komen, maar ook dat is niet zeker.

conclusie: neutraal

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...