Volgens deze on-chain miningindicator is de bitcoin bullmarkt pas net begonnen

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Bitcoinbalansen

Een van de terugkerende metrics zijn de bitcoinreserves van beurzen. Een groot verschil met eerdere cycli is dat de bitcoinvoorraden van beurzen opraken, aldus deze analist op het platform van CryptoQuant.

Zodra deze trend blijft doorzetten én de vraag naar fysieke bitcoin neemt toe, dan heeft dat een positief effect op de prijs.

Onchain zien we een zeer dominant beeld: ondanks prijsactie naar boven komen er niet meer bitcoin naar beurzen om te verkopen.

Een groot deel van de markt houdt vast, anticiperend op hogere prijzen.

Volgens deze on-chain miningindicator is de bitcoin bullmarkt pas net begonnen
bron: CryptoQuant

Pakken we de grafiek van Glassnode erbij over de afgelopen zes maanden, dan is ook snel duidelijk dat de reserves dalen, ook terwijl de prijs steeg.

Volgens deze on-chain miningindicator is de bitcoin bullmarkt pas net begonnen
bron: Glassnode

Analist Noelle Acheson van Genesis Trading merkt in haar interessante Twitterdraadje ook op dat de illiquide voorraad, de onbeschikbaarheid of schaarste, van bitcoin scherp toeneemt.

2. Spent Output Profit Ratio (SOPR)

Het wil niet zeggen dat er helemaal géén winst wordt gepakt, want anders zou de bitcoin prijs blijven doorstijgen bij gelijkblijvende (of stijgende) vraag. Ook lange termijn investeerders die hun munten 5 maanden of langer vasthouden, wisselen soms wat in bij een beurs.

De indicator SOPR is feitelijk een virtuele winst - en verliesmeter. Via deze metric kun in één oogopslag zien of de median van de markt op winst of verlies staat.

Uit de formule van de verkoopwaarde in dollars en de aankoopwaarde in dollars, rolt een getal boven de 1 of onder de 1.

Het knikje omhoog van deze indicator, die de virtuele winstgevendheid van de markt meet, laten zien dat winstgevende entiteiten actief zijn, ziet analist Jan Wuestenfeld.

3. Bitcoin mining difficulty compression

Een van de factoren binnen een bitcoinmarkt zijn de mining bedrijven. Ze delven dagelijks 900 bitcoins tegen een actuele marktwaarde van 59,4 miljoen dollar.

De trend momenteel is dat miners hun bitcoin - meer dan voorheen - vasthouden.

De Bitcoin mining difficulty compression is een on-chain indicator die is gebaseerd op de moving averages (MA) van de bitcoin moeilijkheidsgraad.

Kort uitgelegd: zodra de moeilijkheidsgraad stijgt, moeten miners meer rekenkracht aan het netwerk leveren om dezelfde kans te hebben om het volgende block te kunnen minen.

Dan kun je veronderstellen dat ze meer kosten moeten maken om meer en geavanceerdere machines te bestellen en daarvoor moeten hun bitcoinreserves aanspreken.

Maar niets is minder waar: de moeilijkheidsgraad blijft stijgen maar miners houden hun reserves vast.

En dat is ook te zien in deze enigszins complexe indicator.

De on-chain indicator 'Bitcoin mining difficulty compression' is een manier om toppen en bodems te peilen. Historisch gezien zijn lage deviatiewaarden tussen 0,01 en 0,05 goede "koopmomenten" gebleken, de bodems.

Deze analist concludeert dat deze indicator in 2020 en 2021 een groot deel van de tijd in de groene zone onderaan bleef. De minirun in juli 2021 leidde tot een piek van deze indicator met een waarde van 0,167.

Op moment van schrijven heeft de indicator een waarde van 0,05, een relatief lage waarde.

Volgens deze on-chain miningindicator is de bitcoin bullmarkt pas net begonnen
bron: Glassnode

Historisch gezien zijn er drie momenten dat er na een relatieve rustige periode en een eerste piek (zoals in juli 2021) deze indicator steeg en de prijs ook ging stijgen:

  • Het eerste moment was in 2012-2013. De indicator kwam terug in de groene zone vóór een nieuwe stijging (dubbele top in 2013)
  • Het tweede moment was in 2015-2016. Ook toen was er éérst een daling vóór de bounce naar boven
  • Het derde moment was in 2019-2020. Voor de stijging vanaf maart / april 2020 was er een periode van daling aan vooraf gegaan.

Concluderend, uitgaande van deze indicator bevindt de bitcoinkoers zich waarschijnlijk aan de (volgende) beginfase van een rally.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chainsopr

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...