5 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin prijs

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt.

Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

De on-chain analisten die we volgen zijn zeer bullish over de toekomstige prijs van bitcoin, maar dat betekent niet dat dit direct gaat gebeuren.

Er zijn ook een aantal uitdagingen op te noemen voor bitcoin. Zoals TXMC opsomt:

  1. Nog géén fear of missing out onder particuliere beleggers. De Crypto Fear & Greed Index staat met 49 neutraal na de vorige dagen op 'angst' te hebben gestaan
  2. Transactievolumes zijn niet opzienbarend hoog, terwijl on-chain volume nodig is om de prijs te doen stijgen (of dalen).
  3. Onzekerheid op macro-gebied. Wat als overheden besluiten om de opkoopprogramma's uit te faseren en de rentes weer op te laten lopen? Krijgt bitcoin dan nog steeds een risicopremie van de belegger?
  4. September is historisch gezien een mindere maand. Iemand als Plan B herhaalt regelmatig zijn mantra van een koers van ~$43.000 eind september.

1. Supply Shock

De analist Will Clemente is kraakhelder: 'we' zitten in een bullmarkt. Een markt van meer vraag dan aanbod met logischerwijs een stijgende prijs tot gevolg.

Een van de onderleggers van deze bullmarkt is dat er meer munten in handen komen van lange termijn investeerders die deze vasthouden (de stijgende blauwe lijn).

Vergelijken we dit met de vorige bullrun van eind 2017, dan zien we een dalende blauwe lijn. Er kwam in één klap heel veel aanbod op de markt terwijl de vraag achterbleef, met een dalende prijs tot gevolg.

Volgens Clemente is de bullmarkt nog niet voorbij en gaan we binnenkort een volgende fase in.

Dat is ook wat analist TXMC ziet: meer vraag terwijl er minder bitcoin op de centrale beurzen voorhanden is.

Slechts 13,1% van alle bitcoin in omloop is in handen van deze wisselkantoren, waarmee we op hetzelfde niveau zitten als februari 2018.

Overigens lag de top bij maart 2020, toen 17% van de BTC in circulatie in handen van exchanges was.

conclusie: bullish

2. Adjusted Spent Output Profit Ratio (aSOPR)

De indicator Spent Output Profit Ratio (SOPR) deelt de verkoopwaarde in dollars door de aankoopwaarde in dollars. Kortom, staat je munt in het groen of niet?

Een waarde boven 1 betekent virtuele winst en een waarde onder 1 betekent verlies bij verkoop.

Het is een laagdrempelige manier om de winstgevendheid in de markt te meten en gedrag van beleggers te verklaren.

De Adjusted SOPR (aSOPR) geeft een nog preciezer beeld, want het filtert alle UTXO’s eruit met een levensduur van minder dan één uur.

Glassnode concludeert: de baseline van '1' is een supportlijn voor bitcoin, een signaal dat hodlers vertrouwen hebben in lange termijn winstgevendheid van de munt.

conclusie: bullish

3. UTXO Realized Price Distribution (URPD)

De eerder genoemde analist TXMC brengt de indicator UTXO Realized Price Distribution (URPD) onder de aandacht.

Dit geeft inzicht in tegen welke prijs een bepaalde set aan UTXO's (beetjes bitcoin) zijn aangekocht.

Elk balkje is gelijk aan het aantal bitcoin dat voor het laatst binnen die prijsrange is besteed (van eigenaar verwisseld).

Het geeft belangrijke marktinformatie tegen welk prijsniveau de bestaande bitcoin is aangeschaft.

TXMC ziet veel handelsvolume rondom het prijspunt van $46.000, blijkbaar een psychologisch moment voor beleggers om te kopen of te verkopen.

Volgens sommigen is de aanleiding dat de prijs boven de technische indicator 200 Day Simple Moving Average (200 DMA) is geraakt, de gemiddelde prijs van de afgelopen 200 dagen.

conclusie: neutraal

4. Network Value to Transactions (NVT)

De volgende indicator die we kort bespreken is de Network Value to Transactions-ratio (NVT).

NVT is het verband tussen de marktkapitalisatie en transactievolume.

Deze ratio meet de relatie van de prijs van BTC tot de (totale) waarde die over het netwerk verstuurd is (over een bepaalde periode).

Zodra de NVT-lijn onder de marktprijs raakt, is dat doorgaans een bullish signaal.

Historisch gezien volgde daarna een prijsstijging, maar de geschiedenis hoeft zich niet te herhalen.

5. Active Address Sentiment Indicator

Tenslotte komt Philip Swift met een interessant signaal op de Active Address Sentiment Indicator.

Deze metric vergelijkt de 28-daagse verandering in prijs (%) met de 28-daagse verandering in actieve bitcoin adressen (%) voor Bitcoin. Het zegt iets over het marktsentiment.

In de onderstaande grafiek zien dat de netwerkactiviteit zijn achterstand op de prijsactie heeft ingehaald, historisch een goed teken ook omdat het transactievolume toeneemt zodra fomo in de markt als een veenbrand om zich heen slaat.

conclusie: bullish

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...