3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) prijs

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

De afgelopen 24 uur is de bitcoin prijs door de $45.000 geschoten met een voorlopige top bij $45.355 op de Bitstamp grafiek. De cryptomunt heeft met een plus van 12% weer een prima week achter de rug.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De prijs zit weer op het hoogste niveau sinds de mini-crash van 19 mei naar ~$30.000. Welke on-chain indicatoren kunnen wijzen op verder herstel?

1. Beleggers krijgen weer geloof

NUPL is de afkorting voor Netto Unspend Profit/Loss index. Dat is een getal dat de huidige prijs van Bitcoin vergelijkt met de prijs van het moment dat de UTXO voor het laatst is verstuurd. Een score onder de 1 betekent een netto verlies en een score boven de 1 een netto winst.

De Entry Adjusted NUPL is een variant hierop, want deze indicator neemt transacties tussen adressen van dezelfde entiteiten niet mee (zogenaamde in-house transacties van beurzen bijvoorbeeld). Het geeft dus een preciezer beeld.

Glassnode plot die punten in een heatmap, waarmee ze de waarden inkleuren. Rood is bijvoorbeeld capitulatie (sterke verkoop), terwijl we nu in 'groen' zitten, het geloof dat het helemaal goedkomt met de bitcoin prijs.

Cointelegraph geeft een update van deze indicator en ziet ook de indicator sinds Black Thursday (maart 2020) mooi is hersteld om in mei 2021 weer in nerveuze levels te komen.

conclusie: bullish

In de onderstaande Fear & Greed Index zien we mooi hoe het sentiment weer volledig is hersteld naar de periode voor 19 mei. Een huidige score van 74 ligt beduidend hoger dan woensdag 4 augustus met een score van 42.

3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) prijs
conclusie: neutraal

On-chain analist TXMC wijst ook op herstel van deze indicator (220-daagse moving average stijgt), waarbij deze is geplot tegen de bitcoin/dollar prijsindex. We zitten weer op het niveau rond oktober 2020, vlak vóór de periode dat de prijs diverse records brak.

conclusie: bullish

Ook handelaren zijn weer mild positief en gokken op een hogere toekomstige prijs (long-positie op de derivatenmarkt). Dat leidt tot een positief financieringspercentage, wat betekent dat handelaren van een long termijncontract een fee betalen aan de houder van de andere kant van het termijncontract (short).

2. Bitcoin op de markt wordt schaarser...

Een van de zaken die bepalend zijn voor de prijsvorming is simpelweg vraag en aanbod. Bitcoin levert de afgelopen maanden aan de aanbodzijde flink in. On-chain analisten hebben het steevast over een Supply Shock. Een ingrijpende verandering van de beschikbare voorraad, met een plotse prijsbeweging tot gevolg.

Cijfers staven dat beeld. Lange termijn investeerders (LTH) zijn mensen die minstens 155 dagen niets met hun bitcoin gedaan hebben na de eerste aankoop. Heb je binnen 155 dagen wél je bitcoin na de eerste aankoop verstuurd dan behoor je tot de groep korte termijn investeerders (STH).

Het liquidatie event op 19 mei heeft ervoor gezorgd dat paniekverkopers hun munten verkopen aan het LTH-segment, zo ziet Will Clemente het. Die hebben nu 66% van alle beschikbare voorraad in handen, terwijl het STH-segment circa 20% in handen heeft. Ter vergelijking: vóór de run van eind 2020 had het LTH-segment circa 68% van de voorraad in handen.

3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) prijs
conclusie: neutraal

Hij ziet dat er vanwege de onbalans tussen de beschikbare voorraad bitcoin op de markt én de (toekomstige) vraag, er nog meer rek zit in de prijs. Iets waar zijn collega on-chain analist Willy Woo mee eens is.

Het zijn herhalende patronen op de blockchain: lange termijn spelers kunnen de markt beter timen en kopen bij op lagere levels en verkopen zodra de prijs weer een tijdelijk hoogtepunt bereikt heeft.

conclusie: bullish

3. Hash Ribbons indicator

De zogenaamde Hash Ribbons Indicator, uitgelegd door de bedenkers in dit artikel, legt een verband tussen de beschikbare rekenkracht (hashrate) van het bitcoin netwerk en de spotprijs.

Het zegt iets over de miner capitulation yields. Met andere woorden: houden de miners hun gedolven bitcoin voornamelijk (accumulatie, groene kleur) of staan ze in de verkoopstand (rode kleur). Na een rode periode sinds begin juni, kleurt deze indicator weer groen. Dat is een bullish signaal, want het betekent dat miners voor minder aanbod zorgen op de markten.

conclusie: bullish

Concluderend, de markt is zeer positief gestemd en ook enkele on-chain indicatoren wijzen op nog meer rek in de prijs. Op de korte termijn zal bitcoin technisch gezien nog de nodige drempels moeten overwinnen tussen de $45.000 en $50.000.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

1 comment

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

bitcoin etf Bitcoin
Bitcoin ETF’s Verpletteren Nieuwe Records: Miljarden Stromen Binnen

In de VS hebben exchange-traded funds (ETF's) voor bitcoin (BTC) ongekende handelsvolumes gezien sinds hun...

XRP koers verwachting Nieuws
Einde Rechtszaak Ripple vs SEC In April, Voorspelt Crypto Analist

Bekende crypto analist, Whalefud Capital, voorspelt dat de rechtszaak van Ripple vs. de SEC in...

Nieuws
“Tattookiller” veroordeeld tot jarenlange celstraf wegens poging afpersing bitcoinondernemers

Brian P., bekend als de 'tattookiller', is door de rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van...

Nieuws
VS verbiedt crypto-adressen gekoppeld aan LockBit ransomwaregroep

De LockBit hackers hebben meer dan 2.000 slachtoffers gemaakt, die samen meer dan $120 miljoen...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Nederlandse Analist Michaël van de Poppe Ziet Mogelijke Bitcoin Correctie van 40%

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer