Bitcoin on-chain update: whale haalt $32 miljoen in BTC weg bij Coinbase

De wereld van bitcoin (BTC) is meer dan alleen de dagprijs. In deze on-chain update bekijken we drie opmerkelijke statistieken.

1. Bitcoin mining

De wereld van bitcoin mining werd eerder dit jaar flink opgeschud. Al jaren was China onderwerp van gesprek als het ging over deze industrie. Verschillende provincies in het land waren jaren lang dé hotspot voor bitcoin miners, vooral door de goedkope energie bij verschillende energiecentrales.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

China wil echter af van deze grote industrie en trekt figuurlijk (en miners zelf letterlijk) de stekker eruit. Steeds meer provincies, steden en andere overheidsorganen doen bitcoin in de ban.

Dat zorgt voor een nieuwe verdeling op het bitcoin netwerk. China heeft minder dan 50% van de hashrate in handen. Dat percentage gaat mogelijk nog verder dalen wanneer er meer hardware een plekje heeft gevonden ergens anders op de wereld, want de nieuwste cijfers zijn nog niet helemaal helder.

2. Lightning Network groeit gestaag

Het Lightning Network is een tweede laag bovenop bitcoin. Het is een peer-to-peer netwerk waar je sneller en goedkoper transacties kunt doen dan op de onderlaag van BTC. Dit netwerk groeit gestaag en recentelijk brak het een nieuw record: er is 1.800 BTC te vinden bij publieke nodes.

Het protocol is een schaalbaarheidsoplossing: je kunt er wél snel je koffie mee betalen.

Lightning is optioneel en zeker nog niet voor iedereen even interessant. Wel laat het zien dat je bovenop bitcoin iets kunt bouwen waar je nog altijd BTC als valuta gebruikt, maar waar andere voorwaarde gelden voor transacties.

3. $32 miljoen van Coinbase naar wallet

Een (nog) onbekende whale haalt 1.049 BTC weg bij de grote beurs Coinbase. Accounts als Whale Alert houden het netwerk van bitcoin goed in de gaten en melden opmerkelijke transacties.

Aan de hand van data probeert men op deze manier de geldstromen op het netwerk in kaart te brengen. Veel wallets van cryptobeurzen zijn inmiddels bekend. Op het netwerk zelf wordt er geen onderscheid gemaakt tussen een adres van jou of van Coinbase. Bij die laatste zal allicht wel wat meer geld te vinden zijn.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...