3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) prijs

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

1. Bitcoinwhales en supportlevels

De bitcoin prijs schommelt rond de $39.000, na een afwijzing bij ~$40.800, ziet ook de doorgaans goed ingevoerde analist Rekt Capital.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Aan de vraagzijde zijn whales een bepalende groep. Deze entiteiten, goed voor minstens 1.000 bitcoin elk, hebben ~25% van alle bitcoin voorraad in handen.

Volgens de analisten van Whalemap, die het gedrag van grote entiteiten op de blockchain analyseren, zijn $34.000 en de $25.000-$27.000 belangrijke supportzones.

Ze bepalen deze zones op prijslevels waar whales veel hebben ingekocht. Zodra de koers een dergelijk level passeert, is er een kans dat ze verkopen om geen verlies te realiseren. Mocht dat gebeuren bij bijvoorbeeld $34.000, dan kan de prijs verder zakken onder $30.000.

bron: Whalemap

2. Marktprijs nadert kostprijs voor miners

Naast whales zijn miners aan de aanbodzijde een andere belangrijke groep op de markt, verantwoordelijk voor de productie van 900 verse bitcoin per dag.

Analist Charles Edwards van Capriole ziet dat de kostprijs om één bitcoin te minen de huidige marktprijs nadert. Hij heeft op basis van openbare informatie een schatting gemaakt van de totale kostprijs (elektriciteit, maar ook personeel, onderhoud et cetera) en de totale stroomkosten per bitcoin.

Het gaat nadrukkelijk om gemiddelden en schattingen, dus deze cijfers gelden niet voor elke miner. Elke miner onderhandelt zijn energiecontract en dat is afhankelijk van stroomprijs, contractlengte, locatie, regulering, betrouwbaarheid van het lokale bestuur, subsidies, aanbod van goed onderhoudspersoneel et cetera.

Naarmate de marges van miners dunner worden, neemt de druk op ze toe om hun gedolven btc op de markt te brengen. Tot nu toe hebben miners sterk hodl-gedrag laten zien, maar dat was gebaseerd op vettere winstmarges dan nu het geval is.

  • Kostprijs per bitcoin (gemiddeld): $38.293
  • Stroomprijs per bitcoin (gemiddeld): $22.796 (59% van totale kostprijs)

bron: Capriole Investments

3. Lange termijn investeerders

Maar ook lange termijn investeerders zien volgens Root reden om (tijdelijk) wat te verkopen. Volgens de definitie van Glassnode zijn lange termijn investeerders entiteiten die 155 dagen of langer hun bitcoin vasthouden en niet spenderen.

Ze verkopen nu beetjes bitcoin die boven de $20.000 is gekocht (de oranje rechthoek) en nemen wat munten van tafel om hun risico's wat te beperken in de huidige macro-omgeving.

bron: thenationalroot

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...