Bitcoin op de balans van ECB is ‘hoogst onwaarschijnlijk’, zegt Christine Lagarde

De Europese Centrale Bank (ECB) zet voorlopig geen bitcoin (BTC) op de balans. Het komt niet als een verrassing, maar de voorzitter van de ECB Christine Lagarde, laat weten dat de bank nog niet warm loopt voor BTC.

Lagarde zegt tijdens een conferentie van The Economist: ”Het is hoogstwaarschijnlijk, het is niet aan de orde.” Dat meldt Business Insider.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Europese Centrale Bank en bitcoin

Lagarde laat zich geregeld negatief uit over bitcoin. In januari maakte ze nog een bruggetje tussen bitcoin en ‘verwerpelijke activiteiten’. En daarom zouden er binnen Europa meer regels moeten zijn voor en rondom BTC.

Dat betekent niet dat de ECB helemaal niet kijkt naar ‘digitale valuta’, maar dan wel graag uit eigen stal met een rol voor de bank.

Dit soort commentaar is ook logisch: als bitcoin door blijft groeien en een steeds grotere rol in de wereld krijgt als spaarmiddel en betaalnetwerk dan hebben centrale banken een probleem.

Officieel is de voornaamste taak van de ECB het behouden van de prijsstabiliteit in de eurozone. Aan de geldknoppen draaien dus. Dat is iets wat bitcoin niet toelaat. Daarmee verliest een instantie als de Europese Centrale Bank mogelijk een hele belangrijke tool.

Crisis

Lagarde verwacht dat de huidige wereldwijde crisis langzaam aan weer over gaat: ”Het is een grote groep wolken boven onze hoofden die hopelijk één voor één verdwijnen.”

Wel geeft ze aan dat de stimuleringsacties vanuit de ECB voorlopig nog niet zijn afgelopen. Tot in 2022 heeft de Eurozone volgens de bankier behoefte aan meer geldcreatie. Ze roep lidstaten op om vooral geld uit te blijven geven en in hun lokale economie te pompen om zo een grotere klap op korte termijn te voorkomen.

Inflatie? Daar maakt Lagarde zich geen zorgen over. Vanaf 2023 moeten de inflatiecijfers weer op het niveau zitten van voor de crisis.

Bitcoin op de balans

Grote en machtige centrale banken zullen voorlopig niet (publiekelijk) hun vertrouwen uitspreken in bitcoin. Bedrijven als Tesla en MicroStrategy hebben inmiddels voor miljarden aan BTC op de balans als reserve asset. Dat voorbeeld wordt mogelijk gevolgd door Twitter.

We gaan waarschijnlijk deze stappen eerst in tal van andere industrieën zien. Toch zijn er praktijkvoorbeelden van centrale banken die iets met bitcoin doen. De centrale bank van Iran koopt direct bij bitcoin miners. Die bitcoin gebruiken ze voor internationale handel.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsECB

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...