‘Bitcoin optiehandelaren speculeren op $100.000 dit jaar’

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De afgelopen dagen een heel voorzichtige correctie van de koers, maar zoom je uit op de 1-uursgrafiek dan zien we een mooie stijgende lijn voor bitcoin.

Opmerkelijk is dat bitcoin de afgelopen week nog nooit zo hoog gesloten is, een historisch feitje. De Nederlandse analist Dilutionproof vraagt zich terecht af waar dit gaat eindigen.

Op moment van schrijven zit de koers nog 5,6% van een nieuwe all-time high af.

Wat positief is voor de koers, is dat het aandeel stablecoins in de markt nog steeds op een hoog niveau zit, zo merkt Ki Young Ju op, ceo van CryptoQuant.

Stablecoins is droog kruit aan de zijlijn van zowel de spot - als de derivatenmarkt. Let op dat je USDT of een andere stablecoin ook kunt inzetten om

1. Aandeel bitcoin whales nooit zo hoog

Het aandeel van de whales (entiteiten met 1.000 bitcoin of meer) is nog nooit zo groot geweest.

Edwards van Capriole Investments hanteert om dit te berekenen de volgende rekensom: bitcoin voorraad in handen van 100 tot 10.000 bitcoin adressen gedeeld door het aantal 100 tot 10.000 bitcoin adressen.

De voorraad per whale is sinds medio 2018, middenin de bearmarkt, flink gestegen.

Een signaal dat deze on-chain entiteiten de top en bodem van de markt goed kunnen timen: ze accumuleren als de prijs relatief laag ligt.

2. Openstaande futures op record bij CME

De speculatiekraan staat wijd open. Het aantal openstaande future-contracten bij CME staat op een historisch hoogtepunt.

Dat betekent dat professionele handelaren flink speculeren op een (hogere of lagere) bitcoin koers in de toekomst.

Een nieuwe manier om de open interest te duiden, is om deze te zien als een percentage van de totale gerealiseerde bitcoin waarde (realized cap).

Dat is de gecumuleerde on-chain waarde van alle bitcoin in circulatie, waarbij de laatst geregistreerde waarde op de blockchain geldt (en niet de marktwaarde).

Dus kocht je een beetje bitcoin voor 100 euro en heb je er niets mee gedaan, dan is de gerealiseerde waarde nog steeds 100 euro terwijl de marktwaarde 125 euro kan zijn inmiddels.

Het is een manier om het speculatievolume (open interest futures) in perspectief te zien. Dat beide curves omhoog wijzen, is doorgaans bullish, ook omdat er nog oververhitte staat van de markt is op te merken (vanwege afwezigheid van de massa).

Kijken we naar de optiemarkt, dan is er een vergelijkbaar beeld: een forse toename van de optiecontracten, waarbij het zwaartepunt ligt op speculatie op een hogere koers, namelijk $100.000 voor het einde van dit jaar.

3. Particuliere beleggers nog afwezig?

We hebben het in eerdere on-chain updates ook geconcludeerd: de particuliere belegger (ook wel retail genoemd in marktjargon) is vrijwel afwezig.

Tenminste uitgaande van zoekopdrachten op Google Search, zo deelt on-chain analist Checkmate vandaag op Twitter.

De Fear & Greed Index staat momenteel op '78' op een schaal van 0 tot 100 en dat is te classificeren als 'hebzuchtig', maar zit nog niet in de extreme waarden van april/mei dit jaar.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...