‘Bitcoin past in portfolio met obligaties en aandelen’, aldus econoom bij Fidelity

Kijkend naar de huidige economische stand van zaken, kunnen investeerders overwegen om bitcoin aan hun portfolio toe te voegen.

Dat stelt de Amerikaanse Nederlander Jurrien Timmer van vermogensbeheerder Fidelity Investments die de afdeling leidt die zich bezighoudt met macro-economische ontwikkelingen op het macrovlak.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin als bescherming

De Nederlander, al 26 jaar in finance werkzaam, schrijft dat we bitcoin zouden kunnen zien als “digitaal goud” en als bescherming tegen inflatie.

Het document heeft de toepasselijke naam: ‘Understanding Bitcoin’.

“Naar mijn mening moeten sommige beleggers bitcoin, naast andere alternatieven, zien als een onderdeel van hun 60/40-portfolio, en dan met name in het onderdeel van de obligaties.”

Deze verdeling verwijst naar 60% aandelen en 40% (staats) obligaties. Fidelity weet over het algemeen wel hoe ze met geld om moeten gaan. Ze hebben momenteel meer dan $9.800 miljard aan vermogen in beheer voor hun klanten.

Het document beschrijft de groeiende steun aan bitcoin vanuit grote investeerders. Denk daarbij aan namen zoals Paul Tudor Jones, Ross Stevens, Stanley Druckenmiller en Anthony Scaramucci.

De laatstgenoemde opende onlangs met Skybridge Capital nog een eigen Bitcoin fonds. Al deze grote namen omschrijven bitcoin als iets ‘goudachtigs’.

Timmer zegt dit:

“In een wereld met een 60/40 verdeling van aandelen en obligaties, staan ​​goud en bitcoin naar mijn mening klaar als potentiële ‘disruptors’ van de 40-kant van de allocatie.”

Schaarste goud en bitcoin

Bitcoin staat bekend als disruptieve technologie: het verstoort traditionele en oude systemen door een steeds grote stuk van de taart te pakken. Timmer benadrukt ook het beperkte aanbod van Bitcoin als een uniek kenmerk ten opzichte van goud.

Bij Bitcoin weten we exact hoeveel er zijn en hoeveel er komen: momenteel zijn er 18,64 miljoen bitcoin in omloop, en er zullen er maximaal 21 miljoen komen. Daarbij maakt het niet uit wat de prijs van bitcoin is, hoeveel miners er zijn of hoeveel vraag er is.

Bij goud is dat iets genuanceerder. We weten niet hoeveel goud er is, alhoewel de geschiedenis wel aantoont dat het edelmetaal het meest schaarse grondstof op aarde is. Daarnaast is de stock-to-flow ratio stabiel, terwijl dit getal van bitcoin iedere vier jaar halveert.

“We weten dat de groei van het aanbod van bitcoin aan het afvlakken is. En daarbij moeten we constateren dat de productie van goud door de jaren heen redelijk stabiel is gebleven: het aanbod van goud is geen asymptoot!”

Deze uitspraak over het aanbod van goud en bitcoin wordt kracht bij gezet met onderstaande grafiek:

'Bitcoin past in portfolio met obligaties en aandelen', aldus econoom bij Fidelity

Fidelity biedt overigens ook custody diensten aan aan haar klanten. December vorig jaar lieten ze al doorschemeren dat dit een ‘ongelooflijk succes is’.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens gezellig langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Fidelity