“Bitcoin prijs binnen 12 maanden naar 50.000 dollar”

Er gloren nog meer mooie tijden voor bitcoin. De prijs schiet binnen twaalf maanden nog naar minstens $50.000 per stuk, denkt Raoul Pal, CEO van het Real Vision kanaal en voormalig Goldman Sachs bankier. Bitcoin gaat floreren op het instortende fundament van het bancaire stelsel, zo denkt deze econoom.

In zijn ogen krijgen mensen meer vertrouwen in bitcoin en gaan ook nocoiners hun spaargeld investeren in dit digitale goud. Als een veilige haven in tijden van forse devaluatie van de dollar en ook de euro. Spoiler: de man is zelf ook grootbezitter van cryptocurrency's dus heeft er zelf belang bij dat de prijzen stijgen.

Pal doet zijn uitspraken in een interview met podcaster en mede investeerder Anthony Pompliano op YouTube.

Op de korte termijn gaan we volgens Pal een stortvloed aan geliquideerde shortposities meemaken op de handelsmarkt. Er was namelijk een segment in de markt dat nog sterk geloofde in een verdere daling van de bitcoin prijs en daarvoor shortposities hebben geopend.

Een handelaar die short zit verwacht dat de prijs naar beneden gaat, met de verwachting dat hij zijn bitcoin goedkoper kan terugkopen. In dat prijsverschil zit de winst. Bij een shortsqueeze moet de handelaar echter de eerde verkochte bitcoin tegen een hogere prijs terugkopen.

Maar zodra de prijs nog sneller stijgt, dan spreekt de beurs het onderpand van de handelaar aan. Dat betekent dat zijn positie automatisch wordt gesloten, er vindt concreet een markt kooporder plaats en zijn positie wordt gesloten. Kortom, het sluiten van shortposities zorgt voor veel meer vraag naar bitcoins en stuwen de prijs verder op.

Maar ook zodra de bitcoin te hard stijgt, denkt een deel van de markt een short te openen, waarna deze cyclus zich weer herhaalt zodra de prijs tóch weer verder stijgt. Onder dit speculatieve gedrag zit een groeiende groep lange termijn investeerders die hun bitcoin niet zomaar willen verkopen. Ook de groep die hoog inkocht rondom de all-time high, maar daarna periodiek is blijven DCA-en, staat weer in het groen on-chain, zo ziet Checkmate, lead analist bij Glassnode.

Volgens Pal neemt de koopdruk toe en omdat er maar een beperkt aantal bitcoins verhandeld worden op de beurzen, zal er een krappere markt ontstaan. Krapte impliceert meer dan aanbod en dat leidt tot een hogere prijs. Pal trekt een vergelijking met de cyclus in 2013, toen er ook weer een nieuwe groep bitcoin ontdekt en de munt ook prijssprongen maakte. Een nieuwe groep erkent dat bitcoin leidt tot meer onafhankelijkheid van het huidige geldstelsel en is bereid om (een deel van hun) spaargeld in btc te alloceren als hedge tegen blijvend hoge inflatie, een kwetsbaar financieel systeem en beleidsmakers die hun burgers en ondernemers meer gaan controleren.

Nu het bancaire stelsel piept en kraakt, buitelen analisten over zich heen met wilde prijsvoorspellingen. Houd altijd rekening met fikse koersschommelingen en forse koerscorrecties, bitcoin is een relatief kleine asset (4% van goud market cap) en daarom zeer gevoelig voor volatiliteit. Iets wat omhoog kan, kan ook omlaag.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsprijs

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...