Bitcoin prijs boven $48.000, wat besluit de Federal Reserve vandaag?

De FOMC vergadering van de Federal Reserve, de centrale bank van Amerika, is vandaag gesprek van de dag op de financiële markten.

Wat betekent het besluit van de Fed voor de bitcoin prijs?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

Op moment van schrijven staat bitcoin boven de $48.000 en weet het voorlopig de support bij $46.000 te behouden.

Daarmee schudt de koers de verliezen van maandag van zich af en ook het handelsvolume neemt deze woensdagochtend wat toe ten opzichte van de kabbelende dagen hiervoor.

Gaat de Fed aan de knoppen draaien?

De Fed heeft een aantal knoppen waar het aan kan draaien:

  • het afbouwen ('tapering') of juist in stand houden van de huidige opkoopprogramma's van staatsobligaties om de Amerikaanse economie in de coronacrisis te steunen
  • het laten oplopen van de rente en daarmee het laten oplopen van de uitstaande staatsschuld of dat besluit uitstellen tot 2022

Kiest de Fed voor de route van 'tapering' en het laten oplopen van de rente, dan is dat doorgaans een negatief signaal voor bitcoin omdat deze als een risicovolle asset wordt beschouwd.

Stelt de Fed de pijnlijke wijzigingen uit, en zet men het huidige opkoop - en rentebeleid door voor 2022, dan kan het juist gunstig uitpakken voor bitcoin en ook goud.

Analist Alex Krüger schetst in het onderstaande Twitterdraadje een aantal scenario's. Hij zegt onder meer:

  • De focus van de Fed is veranderd van het terugdringen van de werkloosheid naar het terugdringen van de oplopende inflatie. Het idee dat inflatie 'tijdelijk' is, is van tafel.
  • Daarmee is gelijk ook de kans groter dat de Fed de rente sneller zal verhogen. Financiële markten hebben dit inmiddels grotendeels ingeprijsd, ook 'risicovolle' assets zoals bitcoin al behoorlijk zijn gecorrigeerd.
  • Volgens Krüger is 'tapering' nagenoeg ingeprijsd in de markten en is het belangrijker te volgen welke rentesprongen de Fed besluit te gaan maken.
  • Vallen de wijzigingen mee, namelijk een maximale rentesprong naar 0,5% en het versneld afbouwen van de opkoopprogramma's, dan zullen de koersen van bitcoin en bijvoorbeeld goud positief reageren, zo denkt hij.
  • Worst case scenario is dat de markten overdreven negatief reageren op het besluit van de Fed zoals in december 2018 is gebeurd. Ultieme support voor bitcoin ligt dan bij $42.000, zo schat hij in.

Een andere analist en podcaster, Preston Pysh, kraakt in een meer filosofisch betoog het centrale bankenbeleid wereldwijd. Door middel van keiharde marktdata.

Spoiler: centrale banken versnellen armoede wereldwijd en het vermogen wordt samengebald bij de 'happy 1%'.

Want je zult alle winsten (gerekend in dollars) op de aandelenmarkten moeten corrigeren met het uitbreiden van de dollar voorraad. Het beschermen van je koopkracht is dan belangrijker dan het uitbreiden van je dollar - of eurobalans.

Ook Jack Dorsey, die onlangs afscheid nam bij Twitter als CEO, zet zijn vraagtekens of inflatie een tijdelijk fenomeen is. Mensen die géén harde assets hebben zoals een huis, bitcoin of goud worden hard geraakt in een inflatoire macro-omgeving.

Zoals macro econome Lyn Alden het haar volgers inwrijft, de consumentenprijzen zijn in Amerika in één jaar tijd met bijna 10% gestegen.

'Kleine' bitcoiners sparen door

Ten opzichte van de all-time high van 10 november is de bitcoin koers met 29,7% gecorrigeerd. Hoe diep moet de koers nog corrigeren?

Bovendien is het aantal openstaande long contracten ('open interest') op de derivatenmarkt flink afgenomen.

Een signaal dat oververhitting en daarmee plotse, corrigerende schokken op de spotmarkt voorlopig van de baan zijn.

Bitcoin prijs boven $48.000, wat besluit de Federal Reserve vandaag?

Analist Willy Woo signaleerde onlangs dat kleine spaarders satoshi's blijven sparen sinds de dip van juli dit jaar. Dat wordt bevestigd door data van Glassnode. Ze breiden hun spaarpotje uit.

Bitcoin prijs boven $48.000, wat besluit de Federal Reserve vandaag?
bron: Glassnode

En dat geldt ook voor adressen met daarop 1 bitcoin of meer, een vrijwel identieke grafiek.

Bitcoin prijs boven $48.000, wat besluit de Federal Reserve vandaag?
bron: Glassnode

De vergadering van de Fed vindt vanmiddag Amerikaanse tijd plaats om 14.30 in de middag, dat is 20.30 Nederlandse tijd.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...