Bitcoin prijs breekt $67.000, Tether voorraad naar de $70 miljard

Vandaag vanwege de all-time high een extra editie van de on-chain update. De prijs is door de $67.000 gebroken en daarmee verkent de prijs nieuw historisch terrein.

Welke signalen zien we on-chain?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

Zoals bekend wordt de prijs van bitcoin bepaald op beurzen, een kwestie van vraag en aanbod. Een van de metrics in relatie tot beurzen is de hoeveelheid stablecoins die daar beschikbaar zijn.

Het zijn simpelweg cryptocurrency's gedekt door dollars of andere fiat munten of assets die handelaren gebruiken om in - en uit de markt te stappen.

Bitcoin is nu eenmaal een zeer volatiel beestje, zoals de historische verloop van de koers alleen al in 2021 ook laat zien.

Zoom uit zoals op de onderstaande grafiek en er ligt nog een heel potentieel speelveld voor bitcoin braak om te ontdekken.

1. Stablecoins hoeveelheid op de beurzen: weinig verandering

We zien al maanden een continue groei van deze stablecoins naar exchanges. Het is droog kruit aan de zijlijn en vanwege de huidige prijsactie is het van belang om de ontwikkeling daarvan te peilen.

Zien we een plotse afname nu de prijs flink doorstoot? Nee, concludeert de Duitse analist Jan Wuestenfeld op basis van on-chaindata van CryptoQuant, het bedrijf waar hij contributor is.

Hij concludeert twee zaken:

  1. stablecoins worden op de beurzen omgewisseld in bitcoin, dat is een afnemende factor
  2. maar tegelijkertijd wordt de hoeveelheid stablecoins ook weer aangezuiverd, een toenemende factor

Deze beide stromen lijken elkaar momenteel in evenwicht te houden en dat is op papier gunstig voor de spotmarkt, mits de vraag blijft toenemen.

Coinmetrics heeft becijferd dat er maar liefst 70 miljard dollar aan Tether USDT stablecoins op de markt zijn. Dat is historisch en nog steeds de grootste stablecoin.

Die worden niet alleen ingezet op de spotmarkt, maar ook op de derivaten - en geldschietersplatforms.

Dat er veel meer gebruik van wordt gemaakt sinds 2020, wordt hiermee eens te meer duidelijk.

Bitcoin prijs breekt $67.000, Tether voorraad naar de $70 miljard

2. Komt retail terug?

Een andere terugkerende vraag in deze updates: wanneer komt retail, de particuliere belegger terug? Want we zien geen overspannen levels zoals die in april/mei 2021 en december 2017.

Wel zagen we vorige week in de Bitcoin Data Update een voorzichtige toename van het aantal actieve adressen op de blockchain.

Dat zijn adressen die oftewel als verzender of ontvanger actief zijn geweest op het bitcoin netwerk de afgelopen 24 uur.

Daniel Joe, een opkomende on-chain analist, ziet dat het aantal actieve adressen weer boven de 1 miljoen stuks ligt.

Maar, ook hier geldt, het niveau van 1,36 miljoen actieve adressen van april is nog niet behaald.

Let wel op: on-chainbedrijven zoals Glassnode en CryptoQuant lopen enigszins achter met het verwerken van blockchaingegevens, dus hun data loopt niet helemaal één op één up-to-date met de werkelijke marktsituatie.

3. UTXO Realized Price Distribution (URPD)

De indicator UTXO Realized Price Distribution (URPD) geeft inzicht tegen welke prijs een bepaalde set aan UTXO's (beetjes bitcoin) zijn aangekocht.

Het geeft belangrijke marktinformatie tegen welk prijsniveau de bestaande bitcoin is aangeschaft.

Het zijn feitelijk de psychologische levels van alle bitcoin bezitters en bepaalde prijspunten hebben nu eenmaal meer prijsactie (aan - en verkoopmomenten) gehad dan andere.

Analist Will Clemente merkt terecht op dat deze psychologische levels uit het verleden er - voor heel even - niet zijn, want bitcoin is historisch terrein aan het verkennen.

Maar binnen 24 uur ontstaat er uiteraard een nieuw overzicht, want mensen kopen en verkopen ook weer rond het $66.000 level.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.