Bitcoin prijs door $64.000, wat zeggen de analisten?

Gisteren is de prijs door de $62.000 geschoten met een top van $63.275. Vandaag, op de dag van de beursgang van Coinbase schoot de koers nog verder door richting de $64.200. Schrijft de prijs een nieuw record richting de $66.000 of volgt een correctie? Nieuwssite Cointelegraph heeft enkele meningen uit de markt op de rijtje gezet.

Bitcoin prijs door $64.000

De prijs stijgt simpelweg door meer vraag dan aanbod. De afgelopen weken is uit diverse analyses duidelijk geworden dat steeds meer bitcoin van de beurzen gehaald is. Dat betekent dat het aanbod van BTC afneemt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tegelijkertijd is er sprake van een push in de markt. De beursgang van Coinbase deze woensdag brengt weer nieuwe interesse in de markt. Denk bijvoorbeeld aan beleggers die normaliter in aandelen en obligaties. Voor hen kan een beursgang van een bitcoin bedrijf, de grootste beurs in de VS, een legitiem signaal van deze assetklasse zijn.

Bovendien is er afgelopen weken sprake van een hausse onder beleggers van kleinere cryptomunten. Maar zodra zij hun winst omzetten, dan doen ze dat deels ook in bitcoin en niet altijd in dollars of euro's. Dat drijft ook de prijs op.

De push komt echter vooral van grotere spelers die bitcoin als kasreserve zien of juist bitcoin nodig om daar omheen beleggingsproducten aan te bieden. Dat kan een exchange traded fund zijn, een relatief nieuwe tak van sport die in trek is onder fondsen, hedgefondsen en family offices. Ze kopen liever een afgeleide van bitcoin dan bitcoin zelf. Een ETF wordt gesettled in dollars, wat zo zijn fiscale en accountancy voordelen heeft.

ETF's, een nieuwe melkkoe?

Dat verklaart deels het succes van ETF's in Canada, dat zijn indexen die steeds meer bitcoin uit de markt aantrekken. Wat de schaarste nog meer verhoogt. In Amerika klinkt ook de roep om ETF's steeds luider. Een harde kluif voor de toezichthouder Securities & Exchange Commission die inmiddels de nodige aanvragen van onder meer Goldman Sachs moet beoordelen.

En dan hebben we bedrijven als Tesla, Paypal, Square en MicroStrategy maar ook het Noorse Aker ASA en het 'Nederlandse' Robeco nog niet mee. Financiële instellingen zien dat bitcoin een hedge vormt tegen inflatie in het post-corona tijdperk.

Steeds meer overheden zien ook toekomt in het omzetten van kilowattuur elektriciteit in satoshi's, de eenheid van bitcoin. De opbrengt per kilowattuur stroom per sat is aantrekkelijk voor investeerders. Mining bedrijven die het volgende blok vinden, krijgen een beloning van 6,25 BTC exclusief fees.

Dat is omgerekend 375.000 dollar terwijl de kostprijs om een block te minen tussen de ~20.000 dollar en 40.000 dollar ligt, afhankelijk van je locatie en je toegang tot goedkope energiebronnen.

Oververhitting?

Op de korte termijn is er volgens sommige analisten sprake van oververhitting. Door de huidige prijsgekte - de prijs stond eind 2020 nog op $20.000 - neemt de speculatiebereidheid sterk toe onder speculanten. De koers kan simpelweg twee kanten op: omhoog of omlaag. Correctie of een verdere rally richting de $70.000?

De op Twitter bekende handelaar Scott Melker zegt er het volgende over:

De onderzoekers van Arcane Research zien dat de derivatenmarkt behoorlijk verhit is. Bendik Norheim Schei, hoofd onderzoek bij Arcane Research, ziet dat de driemaandelijkse bitcoin futures tegen een premium van 50% (!) van de hand gaan.

Met andere woorden: speculanten die denken dat de koers van bitcoin de komende drie maanden nog flink gaat stijgen, zijn bereid om een premie van 50% te betalen om dit contract te openen. Zodra een significant deel van de markt dit gedrag, brengt dit ook risico's met zich mee.

Want enerzijds wordt het steeds duurder om een long te openen, en daarmee wordt het - omgekeerd - steeds goedkoper (lees: interessanter) om contrair een short te openen. Of handelaren daarvoor gaan kiezen in een bullmarkt, is de vraag. Vandaag zijn er ook voor enkele miljoenen dollars een short contracten geliquideerd door de plotse stijging.

Tenslotte denktde handelaar Mohit Sorout dat de laatste fase van de bullmarkt is aangebroken. Hij ziet de rally nog wel enkele weken doorstomen, wellicht zelfs naar een koers van $200.000. Maar hij wil waarschuwen voor overmoed op de markt.

Bitcoin is een zéér volatiele asset, hou altijd rekening met heftige schommelingen omhoog en omlaag, en steek er alleen geld in wat je kunt missen. Een deel van de markt is namelijk ongereguleerd en biedt risicovolle derivatenproducten aan.

Lees meer over:
prijs

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...