Bitcoin prijs door de $66.000, deze signalen zijn vandaag belangrijk

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De bitcoin prijs stijgt en we kijken deze ochtend naar een paar sentimentsindicatoren. Met als achterliggende vraag: is retail al actief nu de prijzen weer stijgen?

1. Fear & Greed Index op '75'

Te beginnen met de Crypto Fear & Greed Index, wat een maatlat is om het marktsentiment te meten. De score is de uitkomst van een aantal variabelen die een bepaalde weging krijgen.

Deze variabelen zijn koersvolatiliteit, handelsvolume, marktdominantie en sentiment (zoekopdrachten op Google Trends, sociale media en marktonderzoeken).

Momenteel staat de index op '75', een vrij hoge score wat staat voor een hevige mate aan 'hebzucht'.

In bullmarkten is hebzucht 'gezond', want het zwengelt de vraag naar een asset aan.

Teveel hebzucht kan echter leiden tot een oververhitte markt met veel fomotransacties, maar daar is in deze fase van de bullmarkt nog géén sprake van.

De indexscores van de afgelopen drie maanden. Deze blijft sinds oktober netjes boven de '70'.

Bitcoin prijs door de $66.000, deze signalen zijn vandaag belangrijk

Kijken we naar de zoekopdrachten op Google (wereldwijd, dus niet alleen Nederland), dan is er géén sprake van een stijgende lijn.

Het kan overigens zijn dat mensen wél in toenemende mate zoeken naar alternatieve munten waar momenteel een hype rondom is, maar dat lijkt momenteel niet naar bitcoin over te slaan.

2. Nieuwe bitcoinadressen

Een andere manier om te meten of er veel nieuwe gebruikers naar het bitcoin netwerk komen, is de aanwas van actieve adressen.

Dat zijn adressen waar de afgelopen 24 uur een beetje bitcoin op ontvangen is of vanuit verstuurd is.

We zien sinds juli 2021 een stijgende curve, maar nog niet zo overtuigend als eerder dit jaar (januari - mei 2021) het geval was.

Kortom, níet een dermate stijgende curve die zou wijzen op een 'massa' die ineens bitcoin gaat kopen (of verkopen). De fomofase in deze cyclus blijft nog uit.

Bitcoin prijs door de $66.000, deze signalen zijn vandaag belangrijk
bron: Glassnode

Daarop aansluitend is de metric Realized HODL Ratio (RHODL) te gebruiken om inzicht te krijgen of bitcoin een (tijdelijke) top heeft bereikt.

RHODL is de verhouding tussen de 1-weekse (jongere) en de 1 tot 2 jaarse (oudere) munten.

Neemt het aandeel van jonge munten toe, dan is dat een teken dat meer fomo in de markt slaat en komt een top steeds meer in zicht (de rode zone).

Bitcoin prijs door de $66.000, deze signalen zijn vandaag belangrijk

Dat is nog niet het geval in vergelijking met de eerdere bullmarkten in 2017 en 2013. We naderen de rode zone, maar we zitten er nog lang niet.

De gelijkenis met de bullmarkt van 2013 blijkt overigens opmerkelijk, hoewel een markt zich nooit één op één gaat herhalen.

Technisch analist TechDev ziet dat het nog vroeg is in de huidige cyclus.

Houd echter altijd rekening met volatiliteit en de daarbij behorende correcties, want bitcoin is en blijft een zéér beweeglijke asset vanwege de beperkte marktwaarde.

Maak een duidelijk plan voor jezelf wanneer en met welk deel van je portfolio is in - dan wel uitstapt of vasthoudt (hodl).

3. Markt door de 3.000.000.000.000 USD

De opgeslagen dollarwaarde in deze assets zoals gezegd doorstijgen. Aangezwengeld door de hype rondom de hondenmunten. De totale cryptomarkt is nu door de stijgende prijzen door de 3 biljoen dollar gegaan, een nieuwe mijlpaal.

Wel een relativering: het simpelweg vermenigvuldigen van de marktprijs en de maximale voorraad is enigszins problematisch.

Bitcoin heeft een maximaal plafond van 21 miljoen bitcoins, maar de meeste andere projecten hebben géén maximum.

Binnen de markt is bitcoin de grootste asset. De totale waarde van het digitale goud is nu groter dan de marktkapitalisatie van Tesla en nadert nu zilver.

Op de korte termijn zien deze technische analisten dat bitcoin nog de nodige rek heeft.

Bij $40.000 lag een duidelijke bodem voor de prijs en we zitten nu comfortabel boven de $60.000 al enige tijd.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...