Wordt 2021 een bullmarkt met een dubbele top?

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Whales nemen wat winst, maar netto neemt aantal bitcoin bij beurzen nog af

Momenteel schommelt de bitcoin prijs bij $61.000 en is er sprake van winstname door bepaalde entiteiten. On-chain ziet het er echter nog gezond uit voor bitcoin.

Ki Young Ju, de CEO van on-chainbureau CryptoQuant meldt dat grote entiteiten (whales met minstens 1.000 bitcoin) gemiddeld meer BTC naar beurzen sturen.

Hij concludeert dit op basis van het zevendaagse gemiddelde van transacties afkomstig van whale adressen naar exchange wallets.

Analist Jan Wuestenfeld merkt op dat de algemene trend nog steeds is: een afname van beschikbare bitcoins bij beurzen.

Momenteel is de verhouding tussen beschikbare en onbeschikbare op hetzelfde lage niveau als augustus 2018, middenin de bearmarkt. Toen lag de spotprijs tussen de $6.000 en $7.000 per stuk.

En beurzen zijn de plek waar lokaal de prijs van bitcoin tot stand komt. Blijft het aanbod afnemen, dan is dat een positief gegeven voor de vraag-en-aanbodbalans.

2. Network Value to Transactions (NVT)

De Network Value to Transactions-ratio (NVT) meet de verhouding van de bitcoin prijs en de totale waarde die over een bepaalde periode over de bitcoin blockchain is verstuurd.

Het historische mechanisme werkt als volgt: daalt de NVT-ratio, dan stijgt (doorgaans) de prijs op de middellange termijn.

Glassnode concludeert dat deze ratio weer dalende is, een teken dat bitcoin momenteel ondergewaardeerd is in vergelijking met de waarde die het netwerk verwerkt.

3. "Topmeter" nog lang niet oververhit

Tenslotte de "Topmeter" indicator die is gebaseerd op een drietal technisch analyse-indicatoren ontworpen door analist TechDev.

Hij heeft deze prijsactie-metrics gecombineerd over een periode van twee weken om bepaalde pieken of dalen uit te middelen:

  • Relative Strength Index (RSI), een indicator voor het bepalen van over- en ondergewaardeerde condities.
  • Relative Volatility Index (RVI), een indicator om de (toekomstige) richting van koersschommelingen te kunnen bepalen.
  • Stochastic RSI is een oscillator om te bepalen hoe 'sterk' een markt is, is bitcoin oververhit of ondergewaardeerd?

Op basis van de "Topmeter" concludeert TechDev dat de bitcoinkoers nog géén top heeft bereikt. De huidige markt scoort namelijk een "66" op een schaal van 0 tot 100 op basis van de lagere huidige waarden van deze drie technische indicatoren.

Een andere manier om te meten of de markt oververhit is door middel van de Realized HODL Ratio (RHODL). Dat is de verhouding tussen de 1-weekse (jongere) en de 1 tot 2 jaarse (oudere) munten.

Neemt het aandeel van jonge munten toe, dan is dat een teken dat meer fomo in de markt slaat en komt een top steeds meer in zicht. Maar daar is momenteel - op basis van deze indicator - nog lang geen sprake van.

Er is enige gelijkenis met 2013, toen er sprake was van een dubbele top.

Wordt 2021 een bullmarkt met een dubbele top?
bron: Glassnode

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...