Bitcoin prijs herstelt boven $38.000 na Fed-dip, whales kopen weer

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

De prijs in euro's:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

De bitcoin koers is enigszins hersteld na de Fed-dip naar $35.511, maar het sentiment op de markt is nog steeds angstig met een score van ‘29’ op de Crypto Fear & Greed Index. Maar de extreme angstlevels lijkt de markt te hebben afgeschud.

Is het dan tijd voor voorzichtig optimisme? Dat blijft lastig te zeggen in de huidige markt.

Enerzijds zijn er de lange termijn investeerders die vasthouden en bijkopen (hodlers). Data op on-chain bevestigt hardnekkig hodl-gedrag wat de prijs ook doet. Maar de prijs is niet alleen afhankelijk van het aanbod.

Want het probleem zit momenteel aan de vraagzijde. Die valt tegen vanwege korte termijn veel onzekerheid en angst. Traditionele beleggingsfondsen die actief zijn op CME en Coinbase wisselen hun bitcoin (futures) of GBTC-aandelen in voor cash.

En ook het merendeel van de retail handelaren op futuresbeurzen zoals Binance en Bybit speculeren nog een lagere koers in de toekomst, meldt het Coinalyze-account.

Ook Michaël van de Poppe ziet dat bitcoin in onrustig vaarwater zit.

Anderzijds ziet Matthew Hyland de technische indicator RSI uit de lage waarden breken.

1. ‘Whales aan het kopen’

On-chain ziet het er nog gezond uit, wat er op de korte termijn ook op de futuresbeurzen gebeurt.

Will Clemente ziet dat whales, entiteiten met 1.000 bitcoins of meer, weer aan het inslaan zijn. De analist van Blockware Intelligence gebruikt hiervoor on-chain data, waarbij de exchange wallets eruit zijn gefilterd.

Hij concludeert: 'Sinds deze week zijn whales weer hun bezit aan het uitbreiden, zie de stijging in de blauwe cirkel. Een interessante trend om de komende weken in de gaten te houden'.

Volgens Clemente zijn whales belangrijk om het steunlevel van $30.000 te houden, terwijl ze kunnen helpen om het zware weerstandslevel bij $40.000 te breken.

Zijn analyse past bij de eerdere metric van Glassnode dat grotere volumes de markt beheersen momenteel.

Ruim 65% van alle transacties heeft een waarde van 1 miljoen dollar of meer.

Deze opwaartse trend in on-chainvolume startte in oktober 2020 toen de marktprijzen nog rond de $10.000-$11.000 lagen.

Bitcoin prijs herstelt boven $38.000 na Fed-dip, whales kopen weer
bron: Glassnode

2. Nettobalansen bitcoinbeurzen

Zoomen we iets verder uit, dan zien we dat er netto minder bitcoins naar beurzen gaan.

Analist On-Chain College gebruikt hiervoor de Bitcoin Exchange 30 Day Net Position Change.

Het laat de verandering zien van bitcoins die bij beurzen onder beheer zijn over de afgelopen 30 dagen. Zodra er herhaaldelijk bitcoins naar beurzen worden gestuurd, is dat een voorbode dat er meer verkocht wordt.
Andersom, wat nu het geval is, neemt de voorraad gradueel af, dan betekent dat het aanbod afneemt.

3. ‘Hodlers-markt’

Zoals gezegd: aan de voorraadszijde ziet het er on-chain gezond uit, oordeelt ook de Glassnode-analist Checkmate.

‘Het is een hodlers-markt momenteel’. Een groot deel van het verlies ia al genomen, er zijn historisch lage bitcoinbalansen op beurzen, hodlers blijven hardnekkig hodlen en daardoor stijgt logischerwijs de illiquide voorraad.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.