Glassnode: 65% van bitcointransacties zijn $1 miljoen of meer waard

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

De prijs in euro's:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Door de recente Fed-uitspraken is de bitcoin prijs onder de $36.000 gezakt.

Technisch analist Rekt Capital heeft een opdracht voor bitcoin: raak boven de $40.000 om in nieuw bullish vaarwater te komen.

1. Seller Exhaustion Constant

De Seller Exhaustion Constant indicator combineert twee metrics: allereerst het percentage van de bitcoin voorraad dat virtueel op winst staat en ten tweede de 30-daagse prijsvolatiliteit. Dat is het gemiddelde van de koersschommelingen over de afgelopen 30 dagen.

Zodra de volatiliteit relatief laag én de (virtuele) verliezen relatief hoog, dan is dat een capitulatiescenario van de markt. Capitulatie betekent dat de bodem van de markt in zicht komt en verkopers uitgeput raken.

Daar is momenteel nog niet echt sprake van, maar analist Blockwise merkt op dat het 200-daagse gemiddelde van deze metric dalende is.

Dat betekent dat ook oudere munten met verlies worden verkocht. Circa 17% van de munten van lange termijn investeerders staat namelijk op verlies.

Blockwise combineert deze met de Entity Adjusted Dormancy Flow, een indicator om toppen en bodems te meten. Het is de verhouding tussen de totale bitcoin market cap en de totale waarde van munten die niet zijn verplaatst. Beiden zijn uitgedrukt in dollars.

Deze ratio scoort óók heel laag, duidelijk een signaal dat bitcoin 'overkocht' kan zijn. In de ogen van Blockwise is het een kwestie van geduld.

Maar zodra de gele lijn de groene doorgetrokken lijn raakt, is er sprake van een bodem en herstelt de prijs naar boven. Zie de eerdere keren dat de gele lijn deze groene lijn raakte en wat de prijs (zwarte lijn) dan doet.

2. Relative Transfer Volume Breakdown by Size

Glassnode analyseert hoeveel volume in dollars er over het bitcoin netwerk wordt verstuurd gecombineerd met de dollarwaarde van de transacties.

Uit hun analyse blijkt dat grotere volumes steeds dominanter worden. Ruim 65% van alle transacties heeft een waarde van 1 miljoen dollar of meer.

Deze opwaartse trend in on-chainvolume startte in oktober 2020 toen de marktprijzen nog rond de $10.000-$11.000 lagen.

Het betekent dat het bitcoin netwerk vooral door grote entiteiten wordt gebruikt of individuen met veel vermogen.

Ter relativering: beurzen zijn hier niet uitgefilterd. Zij verplaatsen natuurlijk ook veel bitcoinvermogen van klanten.

Glassnode: 65% van bitcointransacties zijn $1 miljoen of meer waard
bron: Glassnode

3. Miljarden dollars aan stablecoins erbij

Uit onderzoek van Delphi Digital blijkt dat er 5,3 miljard dollar aan stablecoins er op de cryptomarkt bij is gekomen.

Het is vooral USDC van Circle en Coinbase dat in volume flink is toegenomen. Marktleider Tether met een kleiner percentage.

Het zijn cryptovaluta die met name handelaren gebruiken om andere crypto-assets te kopen. Op papier is elke stablecoin gedekt met fiat valuta of cash equivalenten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...