Bitcoin prijs zakt naar $35.535 na rente-uitspraken Fed

De bitcoin prijs staat ruim 2% in de min door uitspraken van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell.

De prijs in euro's:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

De markt reageerde aanvankelijk verheugd doordat de rente niet eerder dan maart 2022 wordt verlaagd. Dat leidde tot een stijging naar ~$38.300, enkele wicks naar boven negerend. Dat komt omdat analisten direct een renteverhoging verwachtten en niet per maart.

Maar Powell hield zijn toehoorders ook voor: de rente wordt vanaf maart 2022 verhoogd, vermoedelijk in vier rentesprongen in 2022. Ook het opkopen van staatsobligaties stopt - vrij abrupt - per maart 2022. Het is centraal beleid bedoeld om de stijgende inflatie te laten afkoelen.

Beleggers zijn teleurgesteld en begonnen te verkopen. De financiële markten, ook de bitcoinmarkt kleuren rood.

Vanaf 2020 had de Fed juist een beleid van verlaging én het driftig opkopen van staatsobligaties. Een gevolg was een overmatige liquiditeit op de financiële markten, waardoor bitcoin en ook aandelen profiteerden.

Dit jaar is een belangrijk jaar voor bitcoin. In het algemeen kun je stellen dat minder geld in de markt nadelig is voor risicovolle assets zoals bitcoin. Vers geld (vraag!) is nodig om een prijs te laten stijgen. Traditionele fondsen wagen zich nu niet aan bitcoin.

Ook omdat er onzekerheid en angst in de markt zit momenteel. De Crypto Fear & Greed Index staat momenteel op '20'. Het sentiment krabbelt op boven de '10', maar het gaat niet van harte.

Bovendien is de correlatie met aandelenmarkten momenteel vrij hoog met een waarde van ~0.8 op een schaal van 0 tot 1.

Spanningen tussen Rusland en de NAVO helpen ook niet echt mee. Net zoals de diverse tegenstrijdige uitspraken van Rusland over bitcoin (mining). Circa 11% van de rekenkracht van het bitcoin netwerk is afkomstig uit dat land met veel natuurlijke energiebronnen.

Tot welk niveau kan de rente stijgen?

Anderzijds kun je op macroniveau afvragen tot welk niveau de Fed de rente kan laten oplopen. Een hogere rente betekent simpelweg een hogere aflossingslast over de hoog oplopende overheidsschulden.

En dat één instituut blijkbaar zoveel macht heeft op de financiële markten, zien bitcoiners juist als een weeffout én argument vóór bitcoin.

Bitcointwitter zou bitcointwitter niet zijn als het dan memes regent.

Ook zijn er fasen dat bitcoin meer zijn eigen weg gaat en monetair gezien wél een alternatief wordt. Een beetje de positie van goud in de jaren tachtig. In dat scenario kan bitcoin een tegendraadse weg kiezen.

Of bitcoin dan de huidige bullmarkt 'afmaakt', is afhankelijk van diverse factoren.

Technologisch gezien blijft het ecosysteem zich razendsnel ontwikkelen en dat met name op het gezien van sublagen (snelle betaallaag Lightning Network, decentrale apps zoals chatapp Sphinx) onder de settlement laag van het netwerk.

Met El Salvador is er het eerste land dat bitcoin als wettig betaalmiddel omarmt en in de markt gonst het van de geruchten dat nog dit jaar een tweede (of derde) groter land bijkomt.

Tijdens de bitcoinconferentie begin april 2022 in Miami zijn er aankondigingen te verwachten, zo liet anti-establisment denker Max Keiser deze week doorschemeren. 'Een G7 land gaat bitcoin minen', waarna de geruchten omtrent Rusland weer aanzwellen.

Ook in Amerika groeit onder de oppervlakte de adoptie voor bitcoin als 'value investment'. Firma's zoals NYDIG zijn dagelijks bezig om instituties zoals commerciële banken en verzekeraars op de bitcointrein te laten stappen. Recent heeft de kleine zakenbank Flushing uit New York aangekondigd te starten met de verkoop van bitcoin.

En hoe meer partijen vraag hebben naar bitcoins, hoe meer druk er op de bestaande voorraad in omloop komt. Per 2024 wordt de uitgifte van de dagelijkse bitcoinproductie weer door midden gezaagd (halvening). Dan komen er nog 'maar' 450 bitcoins per dag nieuw bij.

Deze toenemende schaarste en de daaruit volgende voorraadschok is waar lange termijn investeerders feitelijk op speculeren. Met de harde cap van 21 miljoen bitcoins ooit bovenaan hun argumentatielijstje.

De blockchain van bitcoin registreert nauwgezet of iemand met winst of verlies verkoopt.

In de huidige markt wordt er met verlies verkocht, ziet ook analist Philip Swift van Decentrader.

De groene staafjes in zijn grafiek betekenen dat er op die dag de median van de markt met verlies zijn munten heeft ingewisseld (aan een koper).

Dat concludeert hij op basis van de Spent Output Profit Ratio (SOPR), een indicator die van elk beetje bitcoin (UTXO in blockchaintermen) de aankoopwaarde in dollars afzet tegen de inwisselwaarde in dollars.

De komende maanden moet blijken hoe het 'traditionele' deel van bitcoin investeerders reageert op monetair beleid en roep om regulering van bitcoin mining en stablecoins.

Het granieten bestand van de markt, de lange termijn investeerders, zullen er - ook in 2022 - niet van wakker wat de Fed roept.

Juist als een verzekeringspolis voor er in de toekomst kan gebeuren, ziet ook de jonge Amerikaan en analist William Clemente.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...