Bitcoin prijs in Korea duikelt van $71.000 naar $58.000

De bitcoin premium is vanochtend in Zuid-Korea compleet ingezakt.

Aan het begin van de ochtend stond de lokale prijs nog op 79,4 miljoen won, omgerekend ruim $71.000 per stuk. Maar op moment van schrijven is deze premium van ruim 22% gezakt naar ~10%. Hebben whales een arbitragekans gezien?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin prijs in Korea ruim 22% hoger

Een hogere bitcoin prijs op een bepaalde beurs heet een premium. De zogenaamde Kimchi-premium, vernoemd naar een populair Koreaans gerecht ('verzonken groente'), is de meest bekende premium in de markt. De lokale vraag naar schaarse Bitcoin is namelijk zo groot dat de prijs lokaal harder stijgt.

In 2018 was er in het bitcoin gekke land zelfs sprake van een premie van 54%.

Op woensdagochtend was er nog sprake van een premium van $13.000, in relatieve zin ~22%.

Bitcoin prijs in Korea duikelt van $71.000 naar $58.000


Maar al gauw zakte deze prijs gedurende de ochtend helemaal in, opgemerkt door CryptoQuant en onderzoeker Larry Cermak van The Block.

Ook de live chart van on-chain analysebureau Crypto Quant laat de fikse daling zien.

Bitcoin prijs in Korea duikelt van $71.000 naar $58.000

Grote prijsverschillen bieden handelaren de kans voor arbitragemogelijkheden. Bitcoin kopen buiten Zuid-Korea tegen de gangbare marktprijs en verkopen tegen de premium van ruim $13.000 op enig moment. Doe je dat in grote aantallen, dan is dat lekker verdienen.

Maar het is niet zo gemakkelijk om als niet-Koreaan op deze markt actief te zijn. Lokale beurzen verbieden het om je te registreren. De recente daling is wel opvallend, hebben handelaren dan toch kans gezien om gebruik te maken van deze arbitrage mogelijkheden en massaal te verkopen? Met de daling als gevolg.

Dat blijft speculeren. Feit is dat de bitcoin prijs zelf ook is gecorrigeerd de afgelopen 24 uur en dat lokale beurzen een abrupte stop hadden van stortingen en opnames.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Toen in 2017 de Kimchi premium op een all time high was, kwam de top van de markt in zicht en volgde een fikse correctie. Oppassen dus als dit fenomeen zich voordoet? Volgens analist Ki Young Ju van CryptoQuant, gevestigd in Zuid-Korea, is het 'zorgwekkend'.

Tegelijkertijd ligt bitcoin er 'fundamenteel' gezond bij, aldus dezelfde Ju.

Het grote verschil met 2017? In 2021 zijn Zuid-Koreaanse beurzen slechts goed voor 1,7% van het totale handelsvolume. Dat lag vier jaar enkele factoren hoger.

Amerikaanse kopers domineren vooralsnog markt

Bovendien is de huidige bullmarkt minder afhankelijk van particuliere beleggers. Het zijn bedrijven die in de huidige markt voornamelijk kopen. Een belangrijk signaal is de uitstroom van grote hoeveelheden BTC bij Coinbase.

Een exchange populair onder (beursgenoteerde) bedrijven die de cryptomunt willen hebben en in cold storage opslaan. Netto uitstroom betekent dat beleggers voorlopig gaan verkopen.

Digitaal goud als lange termijn kasreserve, een verzekeringspolis voor een onzekere monetaire toekomst.

Nigeria

Ook in andere landen betaal je een premie voor je bitcoin. In Nigeria betaal je tientallen procenten boven de marktprijs en ook in landen als Chili en Peru is er sprake van een premium van enkele procenten.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
koersZuid-Korea

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...