Bitcoin prijs schiet boven $17.000

Bitcoin is deze maandagochtend boven de $17.000 gekomen. Op de Bitstamp grafiek is het hoogste punt $17.250 de afgelopen 24 uur. De grootste cryptomunt van de markt was het jaar begonnen met een prijs van $16.496.

Dus ondanks problemen in de crypto industrie, is er meer vraag dan aanbod naar bitcoin.

bron: CryptoCompare
bron: CryptoCompare

Een van de problemen waar de markt mee kampt, is dat de Digital Currency Group (DCG) fors aan het bezuinigen is. Ze hebben onlangs hun vermogenstak gesloten en ook de transacties tussen SCG en dochterbedrijf Genesis liggen onder de loep bij de Amerikaanse autoriteiten.

DCG is ook het bedrijf achter Grayscale, dat het Grayscale Bitcoin Trust onder meer uitbaat. Dit fonds was voor veel Noord-Amerikaanse beleggers een dankbaar vehikel om exposure aan bitcoin te hebben zonder de last om zelf bitcoin op de balans te hebben.

Maar de populariteit van het fonds is door de komst van Canadese ETF's en andere beleggingsvormen sterk afgenomen, waardoor de premium van het fonds totaal is verdampt. Dit terwijl er ruim 600.000 bitcoin onder het fonds ligt als onderpand, wat door de bearmarkt sterk in de dollarwaarde is verminderd.

Door het FTX-drama richten toezichthouders zich ook op Binance, het vlaggenschip van de wereldwijde cryptomarkt, met 92% van al het volume in handen. Mede door de implosie van FTX is het handelsvolume zeer sterk afgenomen marktbreed, waardoor onder meer Huobi in de problemen is gekomen. De meeste cryptobeurzen moeten sowieso bezuinigen en mensen ontslaan, van Coinbase tot aan Bitstamp.

Glassnode becijferde dat met name de whales afwezig zijn in de markt momenteel. Transacties boven de 10 miljoen dollar zijn sterk afgenomen. Beleggingsfondsen en andere vehikels hebben de markt grotendeels de rug toegekeerd.

Doordat de orderboeken dunner zijn, kan dat zorgen voor een volatielere koers, want je hebt immers minder volume nodig om de koers te doen bewegen. Dat kan deze voorzichtige opleving verklaren.

Een factor om in de gaten te houden is de hoeveelheid stablecoinvolume in de markt. Techdev laat op de onderstaande grafiek zien dat het volume toeneemt. Meer droog kruit aan de zijlijn, maar dat wil niet zeggen dat al die Tether UDST naar de spotmarkt vloeit of wordt gebruikt om shorts te kopen.

Niettemin, meer volatiliteit lijkt te verwachten hoewel dat nooit een zekerheid is. Het is dus altijd oppassen, zegt ook analist CredibleCrypto in de onderstaande tweet.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...