Bitcoin prijs schiet naar $60.000 na positieve ETF berichten uit Amerika

Het hangt al langer in de lucht, maar de Securities & Exchange Commission gaat hoogstwaarschijnlijk komende week de eerste Bitcoin-futures exchange-traded fund (ETF) toestaan.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen dichtbij de kwestie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De bitcoin prijs reageert direct op de geruchten en tikt de $60.000 aan deze vrijdagochtend, een plus van ruim 4% ten opzichte van 24 uur geleden.

Bitcoin futures ETF

De eerste aanvraag voor een bitcoin ETF dateert van 2013 van de gebroeders Winklevoss, maar in 2021 komt de SEC nu echt in beweging, zo lijkt het.

Een exchange traded fund is een indexfonds, die de prijs volgt van de onderliggende asset, in dit geval een bitcoin future.

Hoewel de SEC zelf nog géén uitsluitsel heeft gegeven, melden de bronnen dat de waakhond 'niet gaat verhinderen dat de eerste bitcoin futures ETF's de komende worden verhandeld'.

Formeel gezien moet de SEC maandag 18 oktober een besluit nemen over de aanvraag van ProShares, de ProShares Bitcoin Strategy ETF.

Het besluit over Invesco volgt één dag later en één week later volgen de besluiten over Valkyrie en Van Eck.

Gensler

SEC-voorzitter Gary Gensler, door Biden vorig jaar aangesteld en warm onthaald door de markt, heeft diverse malen aangegeven geen probleem te hebben met de komst van Bitcoin futures ETF's.

Ook omdat het onderliggende product, een bitcoin future bij CME, een volledig gereguleerd beleggingsproduct is en omdat een dergelijke ETF valt onder regels van beleggingsfondsen (1940 Investment Company Act).

Het lag ook voor de hand dat de SEC eerst de bitcoin futures ETF's ging goedkeuren en dan pas de Bitcoin ETF's, waarbij bitcoin het onderliggende product is.

In zijn ogen zijn deze minder risicovol dan Bitcoin ETF's, die zijn gebaseerd op de spotprijs van bitcoin. De besluiten daarover zijn uitgesteld naar november en december.

De SEC heeft eerder haar zorgen geuit over de manipuleerbaarheid en volatiliteit van de bitcoin koers.

Ook waren er vragen over het veilig opslaan van de fysieke bitcoin na een reeks van hackincidenten bij beurzen of andere custodians.

Een ETF op de Amerikaanse bitcoin markt is een primeur. De eerste ETF ooit op de Amerikaanse financiële markt dateert van 1993, maar pas sinds 2008 is er sprake van een exponentiële groei van deze producten.

Met ene bitcoin (future) ETF is er voor de financiële wereld géén drempel meer om exposure te hebben aan de bitcoin (future) prijs.

Wordt de particuliere belegger nu écht wakker?

De afgelopen prijsactie van $40.000 naar $60.000 is vooral gedreven door professionele kopers en bestaande bitcoin beleggers, zo hebben we geconcludeerd in deze Bitcoin Data Update.

Wordt de aanstaande bitcoin future ETF een 'trigger' voor hernieuwde retail interesse? Dat is maar de vraag. Voorlopig is er nog géén sprake van een massale toeloop naar beurzen.

On-chain analist Checkmate trekt een historisch verband tussen interesse in een bitcoin ETF en groeiende transacties op het bitcoin netwerk.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...