Bitcoin prijs schommelt bij $40.000, hodlers sparen keihard door

Met de dagelijkse BitcoinOn-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Een groot verschil met de euro, goud of aandelen waarvan de uitgifte en circulatie gesloten zijn.

De bitcoin prijs in euro's:

1. 'Angst koelt af in de markt'

CryptoQuant merkt op dat de angst uit de markt is en baseert zich op een aantal indicatoren. De analisten zien dat handelaren bereid zijn om meer contracten te openen, waar meer vertrouwen in de markt uitspreekt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De stijgende lijn in de onderstaande twee grafieken betekent dat er meer kapitaal naar de bitcoin markt vloeit. Dat is positief, want de markt heeft meer brandstof nodig (meer kapitaal, meer volume) om groter te worden, waardoor de prijs per BTC stijgt want er is een maximale voorraad.

Bitcoin prijs schommelt bij $40.000, hodlers sparen keihard door
All exchanges estimated leverage ratio. Bron: CryptoQuant
Bitcoin prijs schommelt bij $40.000, hodlers sparen keihard door
All exchanges futures open interest. Bron: CryptoQuant

De laatste indicator die ze noemen is de zogenaamde funding rate, vertaald als financieringspercentage. Dat is het percentage dat houders van een long contract bereid zijn te betalen om een long positie te openen. Ze betalen dit aan de houder van de andere kant van het contract, degene die short gaat.

Komt de waarde onder de 0, dan betekent dat houders van een short een percentage betalen aan houders van een long. De analisten van CryptoQuant merken op dat deze funding rate "neutraal" is.

Bitcoin prijs schommelt bij $40.000, hodlers sparen keihard door


2. Hodlers kopen weer bij 

De Hodler Net Position Change zegt iets over de positie van lange termijn beleggers, ook wel hodlers genoemd. Een negatieve waarde zegt dat deze hodlers groep winst aan het nemen is: hun positie is afgenomen. Een netto waarde in het groen geeft aan dat ze hun positie aan het uitbreiden zijn.

Deze maatstaf is overigens ontworpen door Adamant Capital (meer informatie in dit artikel) en is door Glassnode opgenomen in hun arsenaal aan indicatoren.

On-chain analist William Clemente III ziet het als een belangrijk signaal dat de bulls meer in controle komen momenteel. Het is de op de korte termijn altijd afwachten hoe dat uitpakt. Daarom voegt hij nog een tweede grafiek toe om zijn woorden wat meer kracht bij te zetten. 'Dit is een signaal'.

Het geeft dus aan dat lange termijn investeerders hun voorraad aan het verruimen zijn, kortom aan het bijkopen zijn, een belangrijke onderstroom voor de prijs.

3. Stock-to-flow model wijkt zeer af

Het stock-to-flow model tracht om op de lange termijn prijs van Bitcoin te voorspellen op basis van de voorraad. Zoals bekend heeft Bitcoin een belangrijke eigenschap: er worden maximaal 21 miljoen stuks gedolven. Niet iedereen in de markt staat achter het model van Plan B, maar volgens analist Lex Moskovski is er sprake van een historische afwijking van de ratio.

Een negatieve afbuiging is daarom juist een koopsignaal.

Binnen het eerste model uit 2019 ligt de 'top' bij $100.000, maar zijn tweede model, het Bitcoin Stock-to-flow Cross Asset Model gaat uit van een gemiddelde prijs van $288.000 tot 2024.

PlanB zelf geeft ook een update van het (vervolg) modeL 'op weg naar de tweede run van deze bullmarkt'.

Tenslotte, niemand en géén enkel model kan de markt voorspellen. Beleg dan ook verstandig. Dit is géén financieel advies.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
on-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...