Bitcoin prijs stijgt naar $54.500 en markt is weer 1 biljoen waard

De Bitcoin (BTC) koers is deze ochtend naar de $54.500 geschoten, een plus van 3% over het afgelopen etmaal. De koers is door een belangrijke weerstand bij de zone $51.000 – $52.000 gebroken.

Het is het hoogste punt van de koers van de afgelopen twee weken. Door de plotse stijging is de totale marktwaarde van Bitcoin ook meer dan 1.000 miljard dollar waard.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Uitstroom bij beurzen

Een van de signalen in de markt is de continue uitstroom van Bitcoin bij spotbeurzen. Dat betekent dat beleggers hun bezit veilig in cold storage stallen óf dat beurzen zelf hun wallets aan het herstructureren zijn.

Coinbase Pro is bij uitstek een exchange die door Amerikaanse professionele beleggers en bedrijven wordt gebruikt. Circa twee derde van hun klanten zijn zakelijk en niet privé.

Analist Bitcoin Jack wijst maandag op een opmerkelijk uitstroom van 12.000 BTC bij Coinbase Pro.

Het afgelopen record van Bitcoin lag op $58.354 op 21 februari, maar één week daarna was er sprake van een voorlopige bodem bij $43.021. Maar sindsdien, met nog een dipje naar $46.294 op 5 maart, zit de vaart er weer in voor de cryptomunt.

De volgende vraag dient zich aan: gaat de koers de vorige all time high testen en mogen we al denken aan $60.000?

Deze vraag beantwoordt John van Meer in de onderstaande analyse.

Bitcoin als lange termijn investering

De stijging is te verklaren door een stijgende vraag onder beursgenoteerde bedrijven en professionele beleggers naar de cryptomunt. Zo was er maandag bullish nieuws: het Noorse Aker ASA kocht 1.170 BTC en richtte daarvan een apart bedrijfsonderdeel op.

In een brief aan de aandeelhouders doet het bedrijf uit de doeken waarom Bitcoin voor hen de juiste keuze is momenteel.

En New York Digital Investment Group (NYDIG) meldde en passant in een persbericht dat Amerikaanse verzekeraars al voor 1 miljard dollar aan bitcoin exposure hebben. Dat betekent dat ze óf handelen in bitcoin derivaten, beleggen in de liquide asset of investeren in bitcoin start-ups.

Bovendien haalde NYDIG 200 miljoen dollar uit de markt op, onder meer bij Morgan Stanley, om te investeren in het ecosysteem. Denk aan de verdere ontwikkeling aan het bitcoin protocol of het maken van een handelsapp voor de markt. Of een ingenieuze manier om de sleutels van BTC op te slaan.

Bitcoin laat in spurt goud en aandelen achter zich

Onder professionele beleggers is er een hardnekkige trend dat Bitcoin goud inhaalt als store of value, als wapen tegen het inflatiespook op de financiële markten.

Sommige marktspelers zijn namelijk verplicht om obligaties in hun pakket aan te houden, denk aan pensioenfondsen. Zodra goud weinig tot niets oplevert, moeten deze fondsen op zoek naar alternatieven en dan komt Bitcoin om de hoek kijken.

Het rendement van BTC was namelijk 300% in 2020 en het zet deze lijn gewoon hard door. Spelers krijgen dan het gevoel dat ze de boot gaan missen, dat noemen we fear of missing out (FOMO).

Ook professionele beleggers die beleggen met andermans geld, kennen dit gevoel. Als zij langzamer zijn in het oppikken van een trend zoals Bitcoin, dan straalt dat negatief af op het fonds. Klanten kunnen dan gaan overlopen naar een ander fonds.

Het zijn allemaal mechanismen die soms sterker wegen dan bijvoorbeeld de koersschommelingen van Bitcoin. Die nemen steeds meer partijen voor lief, ook omdat de investeringshorizon eerder jaren en decennia is, dan weken of dagen.

Ook alternatieve cryptovaluta laten groene cijfers zien. Dit terwijl aandelen en obligaties op de Amerikaanse markten daalden, terwijl de AEX-index in Amsterdam een bescheiden plusje van 0,4% laat zien.

Twitter reacties

Op Twitter komen een aantal marktvolgers met een aantal fundamentele en technische redenen waarom de koers blijft stijgen.

De respectabele Duitse marktanalist Holger Zschaepitz komt met deze zienswijze.

De Amerikaanse auteur en podcast Preston Pysh kijkt technisch naar de daily moving average divergence (MACD) van Bitcoin. Hij ziet een herhalend patroon van toen de koers naar $58.354 ging.

Tenslotte zegt de Britse analist Filbfilb dat het volgende doel $70.000 is voor de cryptocurrency.

Lees meer over:
koersmarkt

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...