Amerikaanse bitcoinbeurs krijgt miljoenenboete van DNB

Coinbase Europe Limited krijgt een boete van De Nederlandsche Bank (DNB). De Amerikaanse cryptobeurs krijgt een bestuurlijke boete van 3.325.000 euro.

Net als veel andere internationale handelshuizen leverde Coinbase diensten aan Nederlanders zonder de vereiste registratie voor het aanbieden van cryptodiensten in Nederland. Dat meldt de centrale bank op haar website.

Nederlandse partijen moeten zich registreren bij DNB. De centrale bank is toezichthouder op het cryptoregister. Aan de hand van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en andere controles komt een bedrijf dan uiteindelijk in het juiste lijstje te staan.

Coinbase heeft vanaf 22 september 2022 een registratie. Voor die periode daarvoor krijgt men dus een boete. De boete bestaat uit een basisbedrag van 2 miljoen, maar valt dus hoger uit. DNB: “Het basisbedrag is verhoogd vanwege verhoogde ernst en verwijtbaarheid.”

Ondanks de pas recente registratie, leverde Coinbase al jaren diensten aan Nederlanders: “DNB heeft bij de verhoging van de boete meegenomen dat Coinbase mondiaal één van de grootste aanbieders van cryptodiensten is. Bovendien heeft Coinbase in Nederland een aanzienlijk aantal klanten dat cryptodiensten afneemt. Daarnaast heeft Coinbase concurrentievoordeel genoten doordat zij geen heffingen aan DNB heeft afgedragen en ook geen andere kosten heeft hoeven maken in verband met doorlopend toezicht door DNB. Een andere belangrijke reden voor de verhoogde boete is dat de overtredingen gedurende een lange periode hebben plaatsgevonden: sinds 15 november 2020 tot in ieder geval 24 augustus 2022 (datum einde onderzoek door DNB). DNB beschouwt deze overtredingen dan ook als zeer ernstig.”

De boete viel iets lager uit omdat Coinbase volgens DNB “Altijd de intentie heeft gehad om een registratie bij DNB te verkrijgen.”

Lees meer over:
CoinbaseDNBNederland

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...