Kentucky verbiedt ook bitcoin renteproduct BlockFi

BlockFi ligt in thuisland Amerika onder vuur. Kentucky is de vijfde staat die de producten van BlockFi tijdelijk een halt toeroept, bericht The Block.

BlockFi 

Het verdienmodel van BlockFi is zoveel mogelijk bitcoin uit de markt aantrekken zodat ze deze bitcoin weer tegen een hogere rente kunnen uitlenen. Een beetje zoals een bank werkt dus.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Particulieren en bedrijven stallen hun bitcoin bij deze geldschieter en krijgen daar rente in dollars of satoshi's voor terug. Ook kun je een lening aangaan in dollars.

Het is niet bekend wat BlockFi met al die bitcoin doet, maar één van de opties is dat ze ermee gaan handelen mogelijk met leverage. En dat brengt met een volatiele asset zoals bitcoin nogal wat risico met zich mee, want daarmee speculeren ze met andermans bitcoin. In een zwart scenario kan BlockFi in de liquiditeitsproblemen komen.

Regulering

Het product is nu nog gericht op Amerikaanse klanten, maar toezichthouders zitten ermee in hun maag. Brengt BlockFi nu een effect aan de man zonder daarvoor te voldoen aan de Securities Act?

Het was New Jersey die al eerste aan de bel trok en daarna volgden de staten Alabama, Texas en Vermont. Klanten uit deze staten mogen géén klant meer worden van BlockFi. In het geval van New Jersey geldt die stop in ieder geval tot 2 september.

Vrijdag heeft Kentucky zich erbij gevoegd.

Waarom komen deze staten in actie? De toezichthouders vinden dat een renteproduct voor bitcoin, in tegenstelling tot een deposito bij een bank, wél een effect (security) is tot ontsteltenis van de bitcoin community.

BlockFi heeft altijd volgehouden in gesprek te zijn met alle toezichthoudende instanties en juicht regulering toe. De stop geldt alleen voor nieuwe klanten en niet voor bestaande klanten. In hun ogen is BlockFi Interest Account (BIA) een transparant product voor de klant.

Bitcoin staat volledig in de schijnwerpers tijdens de bullmarkt en daardoor ontstaat er meer regeldruk voor de industrie. Zo kondigt Binance aan te stoppen met bitcoin futures voor Nederlandse klanten.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBlockFi

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...