Bitcoin vloeit weg bij beurzen: laagste punt in 5 jaar tijd

Het lijkt erop dat het hodl-leger van bitcoin steeds meer vertrouwen krijgt in de toekomst als het gaat over de koers. Als we de data van Santiment mogen geloven, dan is op het moment van schrijven nog maar 5,84 procent van alle bitcoin beschikbaar bij de beurzen. De rest zit allemaal in eigen wallets.

Daarmee bereikt het aantal bitcoin bij de beurzen het laagste niveau in ruim vijf jaar tijd.

Wat is er aan de hand?

Er is een duidelijke ontwikkeling gaande vanaf november 2022. Dat was natuurlijk de maand dat het eens zo grote FTX kopje onder ging en de markt misschien wel definitief zijn vertrouwen in gecentraliseerde beurspartijen verloor. Lange tijd werd FTX zelfs gezien als een voorbeeld binnen de industrie, een partij wiens betrouwbaarheid geen vraagteken was. Want die schattige Sam Bankman-Fried zou toch geen slechterik zijn?

Uiteindelijk bleek er onder die onschuldige krullen een behoorlijke crimineel schuil te gaan en dat kwam voor de meeste investeerders als een schok. Die schok resulteerde erin dat veel mensen besloten om hun bitcoin weg te halen bij de beurzen.

In november van het afgelopen jaar viel het aantal bitcoin bij de beurzen voor het eerst in lange tijd weer onder de 7 procent. Inmiddels zitten we dus zelfs op 5,84 procent.

Ook Binance kende op vrijwel hetzelfde moment een gigantische uitstroom, omdat mensen na het vallen van FTX ook begonnen te twijfelen over de betrouwbaarheid van het beursplatform van Changpeng Zhao. Die gaf aan dat zijn bedrijf een betrouwbare beheerpartij is, maar dat zou iedereen over zichzelf zeggen natuurlijk.

Aftellen naar de halving

Op dit moment lijkt het voor bitcoiners vooral aftellen geblazen naar de halving, die voor april 2024 op de planning staat. Fundamenteel gezien staat bitcoin er redelijk goed op als je naar de blockchain kijkt. Het is bijvoorbeeld een goed teken dat het aantal bitcoin bij de beurzen op het laagste niveau sinds 2017 ligt.

Aan de andere kant moeten we onze ogen ook niet sluiten voor het macro-economische plaatje, dat sinds 2022 nog niet extreem verbeterd is. Sterker nog, je zou kunnen stellen dat het er alleen maar minder op is geworden.

De inflatie (Core CPI) is met 5,5 procent nog altijd een stuk hoger dan de doelstelling van 2,0 procent en lijkt maar niet te willen dalen. Die plakkerigheid maakt dat de Federal Reserve de rente mogelijk nog lange op dit relatief hoge niveau moet houden.

Dat is op zichzelf geen goede ontwikkeling voor bitcoin, waardoor het nog maar de vraag is in hoeverre de digitale munt de ruimte heeft om in 2023 nog flink te groeien. Puur op basis van de macro-economische omstandigheden lijkt dat een lastig verhaal.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.