Bitcoin richting de bodem? Deze on-chain indicator zegt van wel

De blockchain maakt het mogelijk om de volledige transactiegeschiedenis van bitcoin te analyseren en in kaart te brengen. Over de jaren is het analisten en bedrijven gelukt om deze rauwe informatie in on-chain indicatoren te gieten. Die on-chain indicatoren zijn inmiddels een belangrijke tool om het koersverloop van bitcoin te voorspellen.

Supply in Profit/Loss

Vandaag nemen we één van die on-chain indicatoren onder de loep. We gaan vandaag kijken welk percentage van alle bitcoin op een virtueel verlies staat. We spreken van een virtueel verlies als de bitcoin koers op dit moment lager is dan de koers waarop de bitcoin in kwestie voor het laatst van adres is gewisseld. Als de koers nu 20.000 dollar is en jij deze bitcoin vanaf de 40.000 dollar in jouw wallet had, dan staan deze virtueel in het rood.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin richting de bodem? Deze on-chain indicator zegt van wel

Op deze manier is het mogelijk om het sentiment te bepalen en bodems te voorspellen voor bitcoin. Dat is precies wat we op dit moment nodig hebben, want de markt is al maanden op zoek naar de bodem. In de bovenstaande grafiek is duidelijk te zien dat de hoeveelheid bitcoin die virtueel in het rood staat de laatste maanden flink is toegenomen. Alleen tijdens de COVID-19 crash van maart 2020 en het dieptepunt van de bearmarkt van 2018 hebben we het zwaarder gehad.

Is de bodem in zicht?

Op basis daarvan kunnen we concluderen dat bitcoin op dit moment op of rond de bodem zit. Het is echter belangrijk om dit soort conclusies met een korrel zout te nemen. Resultaten uit het verleden bieden immers geen garanties voor de toekomst. Op het moment van schrijven zitten we in een periode van torenhoge inflatie en maakt bitcoin voor het eerst in zijn levensloop een Federal Reserve mee die de rente agressief verhoogt om die inflatie te bevechten.

Die hogere rente maakt het moeilijker voor bedrijven en individuen om geld te lenen, waardoor de Amerikaanse dollar relatief gezien schaarser wordt. Verder is het voor mensen op dit moment aantrekkelijk om in Amerikaanse staatsobligaties te stappen, omdat die een rente van gemiddeld 4 procent bieden. Daarmee pak je op de Amerikaanse dollar dus een gegarandeerd rendement van 4 procent, wat ten opzichte van de onzekerheid van bitcoin en aandelen best aantrekkelijk kan zijn.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....