Bitcoin shorts in de problemen als Amerikaanse CPI volgens plan binnenkomt

594 totale weergaven
Bitcoin BlackRock

Analisten waarschuwen mensen met shortposities in bitcoin voor een zogenaamde squeeze als de consumentenprijsindex (CPI) volgens de verwachtingen binnenkomt. Blijkt de CPI hoger dan verwacht te zijn? Dan kan dat tot een verkoopgolf leiden.

Bitcoin shorts in de problemen

“Iedereen met shortposities komt waarschijnlijk in de problemen en je zou een klassieke short squeeze kunnen zien, wat vervolgens een rally triggert”, aldus Pav Hundal van Swyftx in gesprek met Cointelegraph.

Hundal legt uit dat er momenteel veel vertrouwen is in de markt en dat het onwaarschijnlijk is dat we een negatieve verrassing krijgen voor de CPI (hoger dan verwacht).

Hij voorspelt zelfs dat de CPI wat lager binnenkomt dan verwacht. Dat kan volgens hem weleens leiden tot het idee dat de Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank) volgende week woensdag voor een grotere renteverlaging kan kiezen.

De markt speculeert al maanden over het moment waarop de Federal Reserve begint met het verlagen van de rentes. Dat lijkt er op 18 september van te gaan komen. Helemaal nadat Fed-voorzitter Jerome Powell op 4 september aankondigde dat “de tijd is gekomen” om het beleid te wijzigen.

Die uitspraken volgden op de inflatiedata van juli voor de CPI, die binnenkwam op een stijging van 0,2% voor de maand. Na een daling van 0,1% in juni.

Problemen voor bitcoin?

Als de inflatie onverhoopt toch hoger binnenkomt dan verwacht, dan zou dat volgens Hundal een “grote verrassing” zijn, die een verkoopgolf kan veroorzaken voor bitcoin. “Maar het onvoorstelbare blijft gebeuren en als we dat opnieuw zien, dan zullen risico-assets heel zwaar verkocht worden”, zo voorspelt de analist in gesprek met Cointelegraph.

Mocht bitcoin echter terugkeren naar het niveau van 60.000 dollar, dan zouden daarmee ook voor 1,6 miljard dollar aan shortposities geliquideerd worden. Wat dat betreft is er een kans dat bitcoin gaat vlammen de komende dagen, maar dan moet de koers dus wel een flinke weerstand overwinnen.

De bears zullen zich voor dergelijke bedragen immers niet zomaar gewonnen geven.

Volgens Mark Cullen is de netto-instroom van ruim 100 miljoen voor de Spot Bitcoin ETFs die we gisteren zagen een goed teken. “Dat geeft aan dat de markt goede cijfers verwacht voor de CPI.”

Het zou mooi zijn, zoals Cullen ook aangeeft, als BlackRock straks ook weer positieve stromen oppakt. Sinds eind augustus heeft BlackRock namelijk geen netto-instroom meer mogen opschrijven.

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....