Bitcoin stijgt naar $36.000, wat is er aan de hand?

Bitcoin (BTC) stijgt plotseling met meer dan 13%. De koers maakte een flinke daling door vanaf het hoogtepunt op $64.840. Vandaag zien we de prijs weer opveren. Op het moment van schrijven staat de koers op $36.200.

De bitcoin prijs komt tot stand door heel veel verschillende factoren. Net als in andere markten spelen emoties en sentiment een grote rol. We krijgen te maken met steeds meer verschillende spelers. Mensen met verschillende inzichten, strategieën en doelen kopen bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De groei naar een wereldmunt komt niet tot stand door in één rechte lijn naar recordprijzen te gaan. Wat is er aan de hand in de markt? We zetten 5 belangrijke punten op een rij.

1. Bitcoin van beurzen af

Op het netwerk van bitcoin kun je in principe alle transacties volgen. Adressen van beurzen worden nauwlettend in de gaten gehouden. En daar zien we iets opvallends. In de laatste drie dagen is het saldo van de grote beurzen gedaald met 30.000 BTC.

Dit is normaal gesproken een teken dat er vermogende partijen zijn die deze bitcoin hebben gekocht. Dit soort aantallen gaan bijvoorbeeld naar partijen als MicroStrategy. Het Amerikaanse softwarebedrijf haalt $500 miljoen aan investeringen op om bitcoin te kopen.

Er is al langer een trend gaande: steeds meer bitcoin worden van beurzen afgehaald. Dat betekent dat er minder echte bitcoin beschikbaar komen op de grootste beurzen. Het grootste gedeelte van de opgenomen bitcoin verdwijnt in (offline) opslag.

2. El Salvador

Groot nieuws uit El Salvador. Het land gaat met bitcoin aan de slag. Bitcoin gaat door een nieuwe wet een rol spelen naast de dollar in het land. BTC wordt een erkent betaalmiddel.

Dit is groot nieuws, want het is het eerste land die de regels rondom bitcoin zo inricht. Het is een bewijs van het nut van BTC. Veel Salvadoranen hebben geen toegang tot het (moderne) bankverkeer. Met een mobiel en internet kunnen zij onderdeel worden van de lokale en wereldeconomie.

Tegelijkertijd is het ook een spannend moment: bij een succesverhaal wordt het land een mooi voorbeeld voor het nut van bitcoin. Slaat het niet aan en brengt het het land in de problemen? Dan kan dat gevolgen hebben voor het verhaal en het gevoel rondom bitcoin.

Voor nu lijkt het vooral mooi voor de mensen in El Salvador. Er komt een optie bij, een extra keuze mogelijkheid op het gebied van geld is een mooie winst.

3. Activiteit op het netwerk

Je kunt over bitcoin dus veel aflezen. Een interessante statistiek is die van het aantal actieve adressen. Gemiddeld waren er ruim 49 miljoen unieke adressen actief op het netwerk in een week. Dat is het laagste punt in 7 maanden.

Het gaat hier specifiek over adressen die een transactie doen op het netwerk. Volgens deze definitie ben je actief wanneer je ontvangt en/of verstuurt.

4. Short liquidaties

Grote prijsbewegingen van bitcoin gaan vaak gepaard met grote liquidaties in de derivatenmarkt. Ook vandaag is daar weer een mooi voorbeeld van. Met een shortpositie speculeer je op een lagere prijs van bitcoin.

Stijgt de koers plots naar grote hoogtes? Dan ben je soms genoodzaakt (of verplicht) om je positie te liquideren. Binnen 10 minuten was dat het geval voor $9 miljoen aan shorts.

Let op! dit soort financiële producten zijn vooral bedoeld voor professionele beleggers. In een markt als die van bitcoin is het geen speelgoed, het komt met een hoop (financieel) risico.

5. Sentiment

Ook het sentiment is belangrijk. Bitcoin is bezig aan een opmars van ongekende proporties. De munt is inmiddels een wettig betaalmiddel in een land met met ruim 6 miljoen inwoners.

Daar word je als bitcoiner blij van, normaal gesproken. Toch zijn er ook minder positieve sentiment. Zo komt recentelijk vaak het energievraagtstuk voorbij. De markante miljardair Elon Musk deed ook een duit in het zakje. Zijn uitspraken en vragen over de energiemix van bitcoin mining waren de katalysator voor een flinke daling.

De markt is wispelturig en ondanks alles nog relatief klein. Het sentiment kan snel omslaan. De markt, de media, maar nu ook regeringen en miljardenbedrijven spelen allemaal een rol in de beeldvorming.

Zoom eens uit en kijk waar bitcoin nu staat: vind jij dat het goed gaat?

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...