Bitcoin (BTC) transacties weer goedkoper, gemiddeld 0,11 dollar

Het is weer een stuk goedkoper om Bitcoin over het netwerk te versturen, nu er nagenoeg geen wachtrij meer is. Goed nieuws voor degenen die zijn transactie toch al 1 satoshi per byte meegaf.

Bitcoin transactiekosten

Hoe duur (of goedkoop) een Bitcoin transactie is, is afhankelijk van een aantal vaste parameters van het Bitcoin protocol. Dus de randvoorwaarden om een transactie in een block te krijgen zijn hoog:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het resultaat is dat miners eerst de transacties pakken waaraan ze het meeste kunnen verdienen. Doordat in oktober de prijs behoorlijk toenam, steeg het aantal transacties op het netwerk.

Door het aflopen van het regenseizoen in China, nam ook de rekenkracht af. Ook een vertragende factor om transacties af te handelen, want minder rekenkracht tot de beschikking.

Dat leidde ertoe dat de transactiekosten eind oktober op het hoogste niveau sinds januari 2018 stonden. Een transactie kostte gemiddeld ruim 13 dollar.

Dat had tot gevolg dat de nog niet-bevestigde transacties (de mempool) wachten totdat een miner ze in een block zet. Het ging om maar liefst 140.000 transacties die in de wachtrij stonden.

Hashrate herstelt, kosten dalen

Maar inmiddels hebben we te maken met een andere realiteit, het kan snel gaan in bitcoin land. Zo is de hashrate tussen 3 november tot 9 november gestegen met 12%. Tussen 9 en 10 november is de rekenkracht zelfs verder gestegen met 42%.

Goed nieuws dus voor mensen die regelmatig gebruik maken van het netwerk, maar niet de hoogste fee willen betalen. Minder fee-concurrentie dus, waardoor miners soepeler zijn met het accepteren van transacties.

Op moment van schrijven zitten er nog maar 1.368 transacties in de mempool. De gemiddelde kosten zijn 3 satoshis per byte, grifweg 0,11 dollar.

Naar verwachting gaat de moelijkheidsgraad van het netwerk komende maandag weer omhoog met circa 4 tot 6 procent. Dat kan tot gevolg hebben dat de tarieven weer wat gaan stijgen.

Alternatieven?

Ja, die zijn er. Zo zijn er een aantal technische trucjes zoals batching en segwit adressen om op kosten te besparen. Of je geeft je transactie gewoon 1sat/byte mee, wat in een nagenoeg lege mempool een tip is.

Daarnaast is er natuurlijk het Lightning Netwerk, de sublaag waarmee je snelle en goedkope betalingen kunt uitvoeren.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsnetwerk

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...