Bitcoin bedrijven moeten transacties van $10.000 of meer melden bij belastingdienst VS

In Amerika wordt steeds meer duidelijk over de richtlijnen en regels rondom bitcoin (BTC). Bitcoiners in het land krijgen te maken met extra regels. Transacties van $10.000 of meer moeten worden aangegeven bij de belastingdienst in het land. Amerikaanse bitcoiners krijgen hiermee te maken vanaf 2023. Dat meldt Bloomberg.

Dit bericht komt van het Amerikaanse ministerie van Financiën (United States Department of the Treasury).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Transacties van $10.000

Deze maatregel komt net als veel andere wetsvoorstellen in de VS niet alleen. Het is onderdeel van het plan van de regering van Joe Biden om de handhaving rondom belastingen en dan met name belastingontduiking op te voeren.

Er wordt letterlijk gezegd dat het een manier is om de belastinginkomsten omhoog te krikken.

Het gaat hier om een meldingsplicht voor bedrijven die transacties van $10.000 of meer in cryptocurrency's ontvangen. In Nederland geldt overigens een soortgelijke meldplicht. Niet alleen voor bitcoin bedrijven, maar ook voor banken en andere financiële instellingen. Het is in lijn met de regels die ook voor cash gelden.

Het ministerie van Financiën geeft uitleg. Deze aanpak moet de motivaties en kansen om belasting te ontduiken: ''Het is om de incentives en kansen aan te pakken die informatie buiten de rapporteringsregels brengen.'' Uiteraard wordt er ook nog even gewezen naar de mogelijkheid van criminelen om bitcoin ook te gebruiken: ''Cryptocurrency's zijn al een groot probleem om te volgen doordat het illegale activiteiten faciliteert.''

Oftewel: het inzicht van geldstromen moet voor de belastingdienst zo makkelijk mogelijk blijven.

Sinds 2020 krijgen Amerikanen al een aantal vragen over eventuele investeringen in bitcoin.

Bitcoin en belasting

Ook in Nederland moet je jouw bitcoin opgeven. Vergeleken met andere landen is Nederland relatief soepel rondom belastingen. Met name kleine beleggers merken weinig qua extra kosten.

Voor de aangifte van 2020 gaat de Belastingdienst uit van de waarde van je vermogen op de peildatum 1 januari 2020. Via de website van Coinmarketcap is terug te zien welke waarde je bitcoin of andere cryptovaluta op die datum had.

Je vermogen in bitcoin valt meestal in box 3. Dat ligt mogelijk anders wanneer je heel actief en veel handelt. Dit moet je weten over het betalen van belasting over Bitcoin.

Lees meer over:
Amerikabelasting

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...