Bitcoin trekt vanzelf naar gebruik groene energie

Bitcoin trekt vanzelf naar gebruik groene energie

Bitcoin mining wordt steeds groener. En dat gaat vanzelf. Miners zijn intrinsiek gemotiveerd om steeds meer hernieuwbare energiebronnen te gebruiken. Goed nieuws op Earth Day.

Aandeel schone energie in mining neemt toe

De bitcoinminingsector draait voor een steeds groter deel op groene stroom. Volgens analisten is dit ook logisch, want in het systeem zit een zoektocht naar goedkope, groene stroom ingebakken. Volgens de Bitcoin Mining Council was in het vierde kwartaal van 2021 58,5% van de gebruikte energie voor bitcoinmining al afkomstig van hernieuwbare bronnen. Die bronnen zijn bijvoorbeeld wind, water of zon.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De voorkeur voor schone energie wordt aangewakkerd door milieubewustzijn, politieke druk en praktisch handelen. Resultaat zou niet alleen een ‘schoner’ of minder vervuilend bitcoinnetwerk kunnen zijn, maar ook een positief effect van bitcoin op energienetwerken wereldwijd.

Groene stroom goed voor miners zelf

In februari verscheen een studie in het blad Energy Research & Social Science, waarin cryptovaluta werden omschreven als “per definitie niet duurzaam”. Mas Nakachi van XBTO, een ‘groene’ bitcoinminer, denk dat er een simpele manier is om mining zowel bedrijfseconomisch als vanuit milieuoogpunt voor de lange termijn aantrekkelijk te maken.

“Voorrang geven aan een vorm van schone energie om de meeste [mining]bedrijven van elektriciteit te voorzien, is op de lange termijn een duurzaam model voor succesvolle mininactiviteiten,” zegt Nackachi.

Dat klopt wellicht, maar is alleen waar voor de miningbedrijven zelf.

Groene stroom goed voor heel Texas

Miningbedrijven in Texas verkennen de mogelijkheden om met de energievraag van de miningapparatuur het netwerk uit te balanceren.

Wanneer er piekvraag is vanuit andere sectoren en consumenten, kunnen de miners worden afgekoppeld van het elektriciteitsnetwerk en overschakelen op eigen stroomvoorziening. Daardoor kunnen pieken beter opgevangen worden en gaat er minder elektriciteit verloren tijdens de daluren.

Miningbedrijven dragen bij aan de oplossing voor een energievraagstuk.

Mining goed voor groene stroom

Daniel Batten is een tech-ondernemer. Hij wijst op een economisch aspect van duurzame bitcoinmining. Bitcoinmining genereert vraag naar duurzame energie.

De flexibiliteit in tijd en de optie om de miners op afgelegen locaties te laten draaien, kan zorgen voor meer positieve business-cases voor duurzame energieproductie. Miners wakkeren zo de productie van meer groene energie aan.

Wellicht dat er in de Europese discussie over het wel of niet duurzaam zijn van bitcoin en proof of work nog eens ruimte ontstaat voor dit soort argumenten.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
energie proof-of-work

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties